SON DAKİKA
Hava Durumu

23 Lojistik Merkez’in biri neden Bursa’da değil?

Demiryolu konusunda bir türlü şansı yaver gitmeyen Bursa, Lojistik Merkezleri/Köyleri konusunda da yaya kaldı. Ülkemizin çeşitli bölgelerinde yapılan 23 Lojistik Merkez’den biri bile Bursa’ya düşünülmedi.

Haber Giriş Tarihi: 15.02.2022 17:02
Haber Güncellenme Tarihi: 15.02.2022 19:02
Kaynak: İHA
23 Lojistik Merkez’in biri neden Bursa’da değil?
  Yunus Aydın “Türkiye’nin toplam dış satımında % 6,63 paya sahip olan ve 184 ülke ve ile 14 serbest bölgeye 15 milyar dolar ihracat gerçekleştiren Bursa’ya Lojistik Merkez unutuldu. Soruyorum, neden?”

 

Konuyla ilgili EKOMETRE’ye açıklamalarda bulunan Uludağ OSB Başkanı Yunus Aydın “Bursa, ülkemizin ihracatında İstanbul ve Kocaeli'nin ardından 3'üncü sırada yer alıyor. Türkiye’nin toplam dış satımında % 6,63 paya sahip olan ve 184 ülke ve ile 14 serbest bölgeye 15 milyar dolar ihracat gerçekleştiren Bursa gene unutuldu. Ülkemizin çeşitli bölgelerinde yapılan, yapılmakta olan ve planlanan 23 Lojistik Merkez’den biri bile Bursa’ya düşünülmedi, soruyorum, neden?”

Yenişehir’e yapılabilir

Başkan Aydın, “demiryolu ağı üzerine yapıldığı söylenilen Lojistik Merkezleri’nin ikisinin demiryolu olmayan Rize ve Habur’a yapıldığına” dikkat çekti. “Kaldı ki, ihalesi yapılan Bursa-Bandırma demiryolu lojistik ağırlıklı olacak. Yıllardır bitmek bilmeyen YHT hattı da lojistik amaçlı kullanılacak. Yani Bursa’da şu an demiryolu olmaması, Lojistik Merkez yapılmaması için bir gerekçe değil. TCDD nin “planlanan lojistik merkezleri” arasına Bursa’yı almasını bekliyoruz.” diyen Başkan Aydın’ın yer olarak da önerisi var: “Yenişehir’de Test Merkezi yapılmak üzere kamulaştırılan arazi, bu amaçla kullanılabilir.”

Yunus Aydın “Uludağ OSB’nin 2016 da kuruluş çalışmalarında Sanayi Bakanlığı nezdinde işlemlere başladığımızda Birleşme Komisyonu’nda “Lojistik Merkezi” yapılması hususunu işlettirdik, o günden beridir bu konuda yaptığımız çağrıları yineliyoruz.”

Bakanlıkların koordinesi çözecektir

Uludağ OSB Başkanı Aydın “Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı Lojistik Merkezler konusunda yetki sahibi. Bakanlıkların yetkileri; kuruluş, işletme, izin, lisans verme vb. konuları kapsıyor. Bursa için bakanlıklar arasında koordinasyonun bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor” dedi.

 

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.