2023'ün zorlu ekonomik koşullarla mücadele eden şirketleri

Perakende ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren birçok şirket, 2023 yılında zorlu ekonomik koşullarla mücadele etti.

Haber Giriş Tarihi: 27.12.2023 15:36
Haber Güncellenme Tarihi: 27.12.2023 15:36

Kovid-19 salgınının etkileri, yüksek maliyetler, arz kıtlıkları ve artan rekabet, birçok şirketin iflas başvurusunda bulunmasına veya operasyonlarını durdurmasına neden oldu.

The Guardian’ın haberine göre 2023 yılında iflas eden 7 şirket ve nedenleri: 

WeWork: Paylaşımlı ofis alanı sağlayan şirket, borcunu geri ödemekte zorlandığını açıkladı. Şirket, daha fazla insanın evden çalışması nedeniyle salgının ana faaliyet alanını sarsmasının ardından kiralama ve borç yükümlülüklerini yeniden müzakere etti. Ancak şirketin sorunları, 2019 yılında başarısız olan halka arz girişimi ve o zamanki CEO'su Adam Neumann'ın tartışmalı liderlik tarzı nedeniyle çok önce başlamıştı. Şirket, iflasa rağmen açık ve operasyonel kalacağını söyledi.  

Rite Aid: Eczane zinciri de iflas başvurusunda bulunanlardan. Şirket, müşterilere yasa dışı opioid reçetesi verme suçlamalarından kaynaklanan pahalı davaları çözmek zorunda kaldı. Ayrıca, artan borçlara karşı verdiği mücadeleyi kaybederek mali açıdan toparlanamadı.

Şirket, Amazon, Walmart, Target ve Costco gibi daha müşteri dostu alternatiflerle de rekabet etmekte zorlanıyordu. Şirket, iflasa rağmen ayakta kalabilmesi için kredi verenlerle 3,5 milyar dolarlık finansman ve borç azaltma anlaşmaları imzaladı.

Ayrıca, bazı işletmelerini sattı ve yeni bir CEO atadı. 

Bed Bath & Beyond: Ev eşyası mağazası son yılların en büyük perakende iflaslarından biriyle tüm mağazalarını kapattı. Şirketin markası, Overstock.com tarafından satın alındı ve BedBathandBeyond.com olarak yeniden hizmete açıldı. Şirket, uzun süredir para biriktirmek için küçülüyordu.

2023 başlarında yaklaşık 400 lokasyonu kapattığını ve önemli pazarlarda kârlı mağazaları açık tutacağını söyledi. Ayrıca, mağazaları kapatırken işten çıkarılan bazı işçilere kıdem tazminatı ödemeyerek tasarruf etmeye çalıştı. 

Tuesday Morning: Ev eşyası mağazası olan şirket, "aşırı ağır borcu" nedeniyle iflas ettiğini ve 200 mağazasının tamamını kapatacağını duyurdu. Şirketin ilk iflası, Mayıs 2020'de, salgının zirve yaptığı dönemde, "aşılmaz bir mali engele" neden olan uzun süreli mağaza kapanışları nedeniyle gerçekleşmişti.

Şirketin üç yıl önce 700 lokasyonu bulunuyordu. 

Party City: Parti malzemeleri şirketi rekabet ve yıllardır süren mali kayıpların ağırlığı altındaydı. Borç sahipleriyle 1,7 milyar dolarlık borç yükünün azaltılması konusunda anlaşmaya vardı.

Şirket, büyük perakendeci rekabeti, pandemi sırasında artan maliyetler ve helyum kıtlığından zarar görmüştü. Ancak, Eylül ayında ABD'li bir yargıcın perakendecinin yeniden yapılanma planlarını imzalamasının ardından iflastan kurtuldu.

Plan, Party City'nin yaklaşık 1 milyar dolarlık borcunu iptal etti ve şirketin yaklaşık 800 ABD mağazasının bir kısmı iflas anlaşması nedeniyle kapandı. 

SmileDirectClub: Ortodonti şirketi 2014 yılında kurulmuştu ve "herkesin sevdiği bir gülümsemeye erişimi, herkes için uygun fiyatlı ve kullanışlı hale getirerek demokratikleştirmek" misyonuyla kendisini geleneksel ortodontiye uygun fiyatlı bir alternatif olarak tanıtmıştı.

Şirket, yeniden yapılanmanın "SmileDirectClub'un önümüzdeki yıllarda uluslararası bir ağız bakımı lideri olarak gelişmesine olanak sağlayacağını" söyledi ve "müşterilerine kesintisiz olarak uygun fiyatlı ve erişilebilir ağız bakımı sağlamaya devam etme" niyetini vurguladı. 

Lordstown Motors: Elektrikli araç üreticisi iflas koruması için başvuruda bulundu ve şirketi satışa sundu. Ayrıca, en büyük hissedarı ve eski ortağı olan Foxconn'a karşı, işini "yok etmeye" kalkışmakla suçlayan bir dava da duyurdu. Şirket, dünyanın en büyük elektronik üreticilerinden biri olan Foxconn ile yüksek profilli bir ortaklığın dağılmasının ardından başka seçeneği kalmadığını söyledi. Foxconn'u dolandırıcılık ve şirkete yatırım yapma sözünü yerine getirmemekle suçladı.