Altın fiyatları bu hafta rekor seviyelere ulaştıktan sonra ABD’de faizlerdeki düşüş beklentisinin dolara darbe vurması ve sarı metale daha fazla akışı teşvik etmesiyle, Asya işlem saatlerinde istikrarlı bir seyir izledi.
Genel metal fiyatları da dolardaki düşüş ve Hazine getirilerindeki gerilemeden faydalanarak yükseldi ancak piyasalardaki geniş riskten kaçış hareketi nedeniyle yükseliş yavaşladı.
Spot altın %0,1 artışla 2.515,44 dolara yükselirken Aralık vadeli altın %0,1 artışla 2.553,35 dolar oldu. Spot fiyatlar dün 2.531,72 dolar ile rekor seviyeye ulaştı.
Altın faiz indirimi beklentileriyle yükseldi; Powell ve Fed tutanakları bekleniyor
CME Fed Görüntüleme Aracı, yatırımcıların 25 ya da 50 baz puanlık bir indirim konusunda bölündüğünü gösterdi.
Bu hafta ilgi odağı, Cuma günü Jackson Hole Sempozyumu'nda Fed Başkanı Jerome Powell tarafından yapılacak ve Fed'in güvercin eğilimini ilerletmesi beklenen konuşma olacak. Ancak analistler, Powell'ın açıkça herhangi bir potansiyel faiz indirimi öngörmesini beklemiyor.
Fed'in Temmuz ayı sonundaki toplantısına ilişkin tutanaklar da günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak. Merkez Bankası toplantı sırasında güvercin bir tavır sergilemişti.
Düşük faiz beklentisi, getirisi olmayan varlıklara yatırım yapmanın fırsat maliyetini azalttığından altın için iyiye işaret.
Bu düşünce, dolardaki son zayıflıkla birleştiğinde metal piyasalarındaki kazançların temel itici gücü oldu. Ancak bu alımların büyük bir kısmı altına yönelirken diğer değerli metaller ufak bir yükseliş kaydetti.
Platin %0,1 düşüşle 956,25 dolara gerilerken gümüş %0,1 artışla 29,538 dolar oldu.
Piyasalar Çin talebindeki iyileşmeyi değerlendirirken bakır hareketsiz
Endüstriyel metaller arasında bakır fiyatları, en büyük ithalatçı Çin'de talebin iyileştiğine dair işaretler üzerine son zamanların en düşük seviyelerinden toparlanmaya devam etti.
Londra Metal Borsası'ndaki gösterge bakır %0,4 artışla 9.222,50 dolara yükselirken bir aylık bakır %0,2 artışla 2.554,10 dolara çıktı.
Bu haftanın başlarında açıklanan veriler, yerli alıcıların bakır fiyatlarındaki son zayıflıktan faydalanmasıyla Çin'in bakır ihracatının Temmuz ayında düştüğünü gösterdi.
Veriler, ülkeye yapılan bakır ithalatının iki ay üst üste azalmasının ardından Çin'in bakır talebinde bir miktar iyileşme olduğunu gösterdi.
Ancak dünyanın en büyük bakır ithalatçısının, yaklaşık iki yıldır COVID-19 sonrası toparlanma ile mücadele ettiği göz önüne alındığında, Çin'deki kalıcı ekonomik zayıflık işaretleri bakırdaki genel kazanımları sınırlamaya devam ediyor.