Altın son bir haftanın en düşük seviyesinde

Küresel piyasalar, Fed’in 2024’te faiz indirimine gideceğine yönelik somut kanıtlar beklerken FOMC tutanakları öncesi temkinli davranıyor

Haber Giriş Tarihi: 03.01.2024 17:00
Haber Güncellenme Tarihi: 03.01.2024 17:00

Dolar endeksi bugün yükselişine devam ederken ons altın son bir haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Dolar, bugün 6 majör para biriminden oluşan sepet karşısında %1’in üzerinde değer artışıyla 102 bandına adım attı. Altın fiyatı ise 28 Aralık’ta başlayan düşüş ivmesini devam ettirirken bugün de %0,65 oranında düşüşle 2.040 dolar sınırına kadar geriledi. Mevcut hareketin FOMC toplantı tutanakları öncesi hızlandığı görülürken Cuma günü açıklanacak olan ABD istihdam verilerinin de fiyatlanmaya başladığı görülüyor. 

Piyasalar, son zamanlarda Fed’in sıkı para politikasından vazgeçeceğine yönelik beklentileri fiyatladı ve bu süreçte dolar zayıflarken altında bir yükseliş eğilimi gerçekleşti. Piyasa uzmanları şimdi Fed kanadından politika değişikliğine dair somut kanıtlar gelmedikçe stresin artabileceğini ve bu durumun temkinli yatırımcılar taradından dolara yönelik talebi artırabileceği üzerinde duruyor. Buna göre altın fiyatlarının son kazanımlarını geri verebileceği yönünde söylemler de mevcut. 

Diğer yandan piyasadaki son görünümü yansıtacak şekilde piyasa katılımcıların Fed’in Mart ayında 25 baz puanlık faiz indirimine gitme beklentisi %70’e kadar düştü. Sonuç olarak bugün açıklanacak olan FOMC tutanakları, bankanın nasıl bir yol izleyebileceğine dair daha detaylı bir perspektif ortaya koyabilir.