Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, GAİB Hububat Birliği olarak yapılan yeniliklerden ve ihracat rakamlarından bahsetti. Pandeminin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaşamın her alanında önemli değişikliklere neden olduğunu ifade eden GAİB Hububat Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, "Zorlu süreçlerde ülkemiz üretebilen ve kendine yetebilen bir ülke olmayı başardı. Genel olarak tüm dünya bu süreçten olumsuz etkilenirken Türkiye’de gıda konusunda herhangi bir yetersizlik olmadı. Ülke olarak, zorlu süreçleri, en az zararla atlatmayı başardık. Ülkemizde tarım alanında en fazla ihracat gerçekleştiren sektörler arasında yer alan hububat sektörü, yükselen grafiğini sürdürmeye devam etti. GAİB Hububat Birliği olarak diğer birlikler arasında ihracatta ilk sırada yer almaya devam ediyoruz. Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştiren Birliği olma statümüzü her zaman koruyacağız” dedi.
’’2023 hedeflerimizi gerçekleştireceğiz’’
İhracat rakamları ve Birliğin hedefleriyle ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Celal Kadooğlu, sektör olarak bu yıl ilk 8 ayda Türkiye genelinde yüzde 30,3’lük artışla ihracatı 7,2 milyar dolara ulaştırdıklarını ifade ederek şunları ekledi:
“GAİB Hububat Birliği olarak ihracatımızı ilk 8 ayda yüzde 28’lik artışla 2,2 milyar dolar seviyelerine çıkardık. Hububat Birlikleri arasında Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştiren birliği olma statümüzü koruyoruz. İhracatımızı, planladığımız yeni projelerimizle daha da artırarak 2023 yılı hedeflerimizi gerçekleştirmeye hep birlikte devam edeceğiz.”
’’Üyelerimizin Uluslararası platformlarda tanınmasına öncülük ediyoruz’’
GAİB Hububat Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, en çok ihracat gerçekleştirdikleri ülkelerin başında Irak, Suriye ve Amerika’nın geldiğini söyleyerek, en çok ihracat gerçekleştirilen ürün sıralamasının ise makarna, bitkisel yağ, buğday unu, bisküvi ve pasta olduğunu söyledi. GAİB Hububat Birliği olarak ihracatçı üyeleri her zaman dünya pazarında yer almaları için desteklediklerini ifade eden Başkan Kadooğlu, dünyadaki önemli fuarlara da katıldıklarını ekleyerek, "İhracatçı üyelerimiz artık fuarlar konusunda çok bilinçliler ve bu fuarların dünyaya açılan bir kapı olduğunu görüyorlar. GAİB Hububat Birliği olarak, Gulfood, World Food Moscow, Sial Paris, Anuga’yı ziyaret ediyoruz. Bazı fuarlara ise Birlik olarak info stantla katılım sağlıyoruz. Bu info stantlarda üye firmalarımızı ve sektör ürünlerini tanıtıyoruz. Gelen ziyaretçilere sektörümüzle ilgili bilgilendirmelerde bulunarak, üyelerimizin uluslararası platformlarda tanınmasına öncülük ediyoruz” diye konuştu.
’’Sektör temsilcilerinin sorunlarını çözüyoruz’’
GAİB Hububat Birliği Başkanı Kadooğlu, göreve geldikleri günden itibaren üyelerle bir araya gelerek sektör sorunlarının çözümüne yönelik düzenledikleri ‘Sektör İstişare Toplantıları’nın verimli geçtiğini ve bu toplantıları sürdüreceklerini söyledi. Başkan Celal Kadooğlu, birlik olarak sektör temsilcilerinin sorunlarını çözebilmek adına bakanlıklarla sürekli temas halinde olduklarını vurgulayarak, ’’Biz yönetim kurulu olarak her ay temel sorunları çözebilmek adına sektör temsilcileriyle toplantılar düzenleyerek, üyelerimizin taleplerini dinledikten sonra yazılı hale getiriyor ve sektörle paylaşıyoruz. Genel değerlendirmelerimizin ardından taleplerimizi Ticaret Bakanlığına ya da ilgili bakanlıklara gönderiyoruz. Bu hızlı ve çözüm odaklı çalışmalarımızla yönetim kurulu olarak, ortak sorunlarımızı birlikte çözeceğiz” dedi.
’’Türk ürünlerine talep artıyor’’
İkili görüşmelerin önemli olduğunun altını çizerek, Cibuti ve Kazakistan Büyükelçileri ile görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirten Celal Kadooğlu, görüşmelerde ise Cibuti, Etiyopya ve Somali’deki heyetleri Gaziantep’e getireceklerini her iki taraf için de verimli geçecek ikili görüşme organizasyonları yapma kararı aldıklarını açıkladı. İkili görüşmelerin ülke için oldukça önemli olduğunu açıklayan Kadooğlu, ’’Devletimizin Somali ve Afrika ülkelerine yaptığı yardımlardan dolayı o bölgelerde Türk ürünlerine karşı ciddi bir sempati var. GAİB Hububat Birliği olarak, bunu ticari anlamda düşünerek ciddi girişimlerde bulunduk ve bir heyet oluşturduk. Bu heyetimizi Cibuti, Etiyopya ve Somali’ye yönlendirdik. Bir haftalık çalışmaların ardından firmalarla görüşmeler yapıldı. Yapılan görüşmelerin ardından detaylı bir rapor hazırladık ve sonuç olarak, Gaziantep’in katma değerini artırmak amacıyla ikili görüşme organizasyonları düzenlemeye karar verdik. Cibuti, Etiyopya ve Somali’deki heyetlerini bölgemize getirerek ihracatçı üyelerimizle buluşmalarını sağlayacağız. Ayrıca Kazakistan Büyükelçisi ile de yakın zamanda görüşmelerimiz oldu. GAİB Hububat Birliği olarak 3 gün boyunca ikili görüşmeler organize ettik. Hem ihracatçı üyelerimiz hem de yabancı katılımcılarla yaptığımız görüşmeler neticesinde organizasyonun çok verimli geçtiğini öğrendik. Bu geri bildirimler bizi çok mutlu etti. Kazakistan kardeş ülkemizdir. Bu görüşmelerin ülke ihracatımıza önemli katkıları olacağına inanıyoruz’’ diye konuştu.