Bu karar, jeopolitik gelişmeler ve ılımlı ekonomik toparlanma hızı ışığında alındı. Çeşitli sektörlerdeki arz kısıtlamaları devam ediyor ve bu durum, gerçek GSYİH ile uzun vadeli beklenen seviyesi arasındaki farkın azalmasını yavaşlatıyor.
Enflasyon oranı %3,4 seviyesinde kalmaya devam ediyor. KDV artışı başta olmak üzere vergi değişiklikleri, devam eden arz kısıtlamaları ve aşırı talep, yılın ilk yarısında enflasyon oranını artıracak faktörler olarak öngörülüyor. Ancak, enflasyonun yılın ikinci yarısında hedef aralık içinde ılımlı bir seyir izlemesi bekleniyor.
Research Departmanı, 2024 yılı için %0,6 ve 2025 yılı için %4,0 GSYİH büyümesi öngörüyor; bu rakamlar Ekim tahminlerine göre hafif bir artışı işaret ediyor. Departman ayrıca 2026 yılı için %4,5'lik bir GSYİH büyümesi tahmin ediyor. İşgücü piyasası, katılım ve istihdam oranlarında küçük iyileşmeler gösteriyor; buna geniş işsizlikte hafif bir düşüş ve ılımlı ücret artışları eşlik ediyor.
Ülkenin risk primi, 5 yıllık CDS'te, dolar cinsinden devlet tahvillerinin spreadinde ve şekel cinsinden tahvil getirisinde görüldüğü üzere önemli ölçüde azaldı. Ancak, savaş öncesi döneme kıyasla hala yüksek seviyelerde seyrediyor.
Son faiz kararından bu yana şekel, ABD doları karşısında yaklaşık %0,5, euro karşısında %2,4 ve nominal efektif döviz kuru bazında %1,9 değer kazandı.
Konut piyasasında, konut fiyatlarındaki yıllık artış oranı %6,7'ye ulaşarak yükselmeye devam etti. Ancak, inşaat sektörü faaliyeti, özellikle önemli işgücü kısıtlamaları nedeniyle savaş öncesi döneme göre daha düşük seviyelerde seyrediyor.
Para Politikası Kurulu'nun devam eden savaş ortamındaki politikası, piyasaları istikrara kavuşturmaya ve belirsizliği azaltmaya, aynı zamanda fiyat istikrarını sağlamaya ve ekonomik faaliyeti desteklemeye odaklanıyor. Faiz oranı patikası, enflasyonun hedefine yakınsaması, finansal piyasalardaki istikrarın sürmesi, ekonomik faaliyet ve maliye politikası doğrultusunda belirlenecek. Faiz oranıyla ilgili bir sonraki karar 24 Şubat 2025 Pazartesi günü açıklanacak.