TOBB Türkiye ekonomi şurası Başkan Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun açılış konuşmalarıyla başladı. Hisarcıklıoğlu katılımcıları selamlayarak konuşmasına başladı.
Hisarcıklıoğlu: Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcım, Sayın Bakanlarım, Oda ve Borsalarımızın Değerli Başkanları, TOBB Türkiye Ekonomi Şurasına hoş geldiniz, şeref verdiniz.
Sizleri saygıyla ve hürmetle selamlıyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla başlatılan Ekonomi Şuraları, kamu ile özel sektörün bir araya geldiği, sıkıntılarımızı ve önerilerimizi doğrudan icra makamına iletebildiğimiz, çok önemli bir platformdur.
Burada dile getirdiğimiz pek çok meselenin, geçmişte çözüme kavuşmuş olması da, bizler için çok değerli ve memnuniyet vericidir. TOBB Genel Kurulumuzda Sayın Cumhurbaşkanımızdan Ekonomi Şurasını tekrar toplamasını talep etmiştik.
Kendileri de sağolsun bunu uygun buldu. Bugün burada, bizlerle istişare etme fırsatı veren ve ekipleriyle birlikte toplantımıza iştirak eden Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımıza ve Sayın Bakanlarımıza, şahsım ve camiam adına teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Şimdi gündeme getireceğimiz konularda da, geçmişte olduğu gibi, çözüm getireceğinize inanıyoruz. Bizler için en önemlisi, bugünkü gibi, devletimizi yanımızda görmek.
Ekonomide elbette bazı sıkıntılar yaşıyoruz. Ama enseyi karartmıyor, mücadeleden vazgeçmiyoruz.
Sayın Cevdet Yılmaz başta olmak üzere, buradaki tüm kıymetli bakanlarımız gibi, ekonomide deneyimli isimlerin iş başında olması, bizlere moral veriyor. Hep birlikte ekonomiyi daha sağlam temellere kavuşturacağımıza inanıyoruz.
Oda-Borsa Başkanlarımız, 81 İl’de, reel sektörden en çok gelen konuları topladılar, çözüm önerileri hazırladılar. Birazdan bunları dile getirecekler.
Anadolu'yu sürekli dolaşan, firma ve sektörleri devamlı dinleyen birisi olarak öne çıkan bir kaç konuyu paylaşmak istiyorum. Reel sektör firmalarımız finansmana erişimde büyük zorluklar yaşıyor.
Özellikle Kobi kredilerinin reel olarak artmaması, zincirleme etkiyle ülkenin ve sektörlerin tamamına olumsuz yansıyor. Büyümenin bereketi, her kesime yansısın istiyorsak, kobilerimize destek vermeli, uygun finansman imkanlarına ulaşmalarını sağlamalıyız.
İkincisi, OECD katılık endeksinde İskandinav ülkeleri dahil en katı işgücü piyasası bizde.
Bundan da herkes muzdarip. Mevzuatımız, daha fazla istihdam sağlayabilecek girişimcileri, adeta bundan caydırır bir halde. Vatandaşlarımızın da daha fazla iş imkanına ulaşmasına, daha çok kazanmasına engel çıkarıyor.
İstihdamı cezalandıran değil, ödüllendiren bir yaklaşımla çalışma hayatına bakılmalı. Üçüncüsü de, yatırımların önünü açabilmek üzere, yatırım yeri sorununu çözmeliyiz.
Sanayi yatırımlarının ülke yüzölçümü içindeki payı nedir diye baktığımızda, Almanya’ya yüzde 4, İtalya’da yüzde 2,8, OECD ortalaması bile yüzde 2,4. Bizde ise sadece binde 3.
Sanayimiz, dünyadaki rakiplerinin onda biri kadar bir alanda faaliyet gösteriyor, buna rağmen küresel rekabette ayakta kalmayı başarıyor. Sanayi arazilerinin kapasitesinin en az 2 katına çıkarılmasına ilişkin bir master plan hazırlanmalı.
Ve arsa alımı ve bina inşaatına ilişkin finansman çözümleri geliştirilmeli.
Böylece sanayicimiz kısıtlı sermayesini daha verimli alanlarda yatırım yaparak değerlendirmeli. Yine bu kapsamda İç Anadolu- Doğu Akdeniz kuşağında yeni bir sanayi havzası planlanmalı.
Bu yeni sanayi havzasıyla, bir taraftan Marmara’daki yükü azaltabilir, aynı zamanda da yüksek teknoloji yatırımlar için Marmara’da alan açabiliriz.
İşte tüm bu konularda adım atmak ve çözüm sağlamak için, başta sizin olmak üzere, buradaki bakanlarımızın icracı ve reformcu iş yapma tarzına güveniyoruz. İş dünyası olarak her şeyden önce öngörülebilirlik istiyor, geleceğe dair yol haritası bekliyoruz.
İş planları yapmak ve güven içinde ilerlemek üzere, kamu idaremizin hazırlayacağı orta ve uzun vadeli planların gayet önemli olduğunu düşünüyoruz. Dengeli ve kapsayıcı büyüme için makroekonomide istikrar ve güven sağlanmalı.
Yapısal reformlara ilişkin somut bir yol haritası ortaya konulmalı. Yeni ekonomi yönetiminin bu yönde hareket ederek, para politikasında başlattığı normalleşme adımları memnuniyet vericidir ve devam etmelidir.
Yine bu kapsamda Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz’ın liderliğinde hazırlanan Orta Vadeli Programı yakından takip ediyoruz. Sağolsun kendisi de istişareye ve ortak akla her zaman önem veren biri olarak, bu konuda da bizlerle bir araya geldi, görüş ve önerilerimizi aldı.
Dün de Sayın Yılmaz’ın başkanlığında YOİKK’de toplandık. Ülkemizdeki iş ve yatırım ortamını iyileştirmek üzere neler yapılması gerektiğini istişare ettik. Biz, koşmaya, çalışmaya, üretmeye hazırız.
Allah’ın izniyle tüm sıkıntıları aşacak, yola devam edeceğiz. Ülkemizi daha güçlü, daha zengin, daha müreffeh yapmak için üretmeyi, emek vermeyi sürdüreceğiz. Bu düşüncelerle sözlerime son verirken, toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum. dedi.