İsrail, Ramazan ayı boyunca operasyonları durduracak

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki askeri operasyonlarını önümüzdeki Ramazan ayı boyunca askıya almayı kabul ettiğini açıkladı

Haber Giriş Tarihi: 27.02.2024 14:53
Haber Güncellenme Tarihi: 27.02.2024 14:53

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki askeri operasyonlarını önümüzdeki Ramazan ayı boyunca askıya almayı kabul ettiğini açıklayarak bölgedeki dinamiklerde potansiyel bir değişimin sinyalini verdi. Bu karar, Hamas militanlarıyla tırmanan ve çok sayıda Filistinlinin hayatını kaybetmesine neden olan çatışmalara bir yanıt olarak alındı.

NBC'de yayınlanan "Late Night with Seth Meyers" programına katılan Biden, İsrail'in Hamas'ın altyapısını ortadan kaldırmaya yönelik kampanyasını yoğunlaştırmadan önce Filistinlilerin Gazze'nin güneyindeki Refah kentini tahliye etmelerine izin vermeyi taahhüt ettiğini açıkladı. Pazartesi günü kaydedilen ve Salı günü yayınlanan açıklamalar, Biden'ın rehineler serbest bırakılırken ateşkes için prensipte bir anlaşmadan bahsetmesini de içeriyordu.

Biden ateşkesin önemini vurgulayarak, bunun İsrail'in komşularıyla ilişkilerini geliştirmek ve bir Filistin devletinin kurulmasına yönelik adımları başlatmak için bir fırsat sağlayacağını belirtti. Aralarında Suudi Arabistan, Ürdün ve Mısır'ın da bulunduğu bazı Arap ülkelerinin İsrail'i tanımaya hazır olduğunu belirten Biden, bu süreci kolaylaştırmak için Katar'la birlikte çalışmaktan da söz etti.

Biden'a göre geçici ateşkes hemen iki devletli bir çözümle sonuçlanmayacak ancak İsrail'in güvenliğini ve Filistin'in bağımsızlığını sağlarken bu amaca ulaşmak için bir süreç başlatacak. Ateşkesin bir sonraki Pazartesi gününe kadar yürürlüğe girmesini umduğunu ifade etti.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun iki devletli çözümü reddetmesine rağmen Biden, ateşkesin mevcut dinamiği değiştirebileceğini ve Filistinli siviller arasındaki yüksek ölü sayısı nedeniyle genç Amerikalılar ve ilerici seçmenler arasında azalan İsrail'e olan desteğin yeniden kazanılmasına yardımcı olabileceğini vurguladı.

Çatışma, Hamas'ın 7 Ekim'de 1.200 kişiyi öldürmesi ve 253 kişiyi rehin almasının ardından tırmanmıştı. İsrail Gazze'ye kara saldırısıyla karşılık verdi ve Gazze sağlık yetkililerinin bildirdiğine göre yaklaşık 30,000 kişinin ölümüne yol açtı. Biden bu tür eylemlerin devam etmesinin İsrail'in küresel desteğini kaybetmesine yol açabileceği uyarısında bulunarak çok sayıda masum insanın hayatını kaybettiğinin altını çizdi.

Biden konuşmasında ayrıca İsrail'in Refah'taki saldırıları azalttığını ve Hamas'a karşı daha fazla askeri eylemde bulunmadan önce tahliyeleri kolaylaştırma taahhüdünü kabul etti. Müslümanların kutsal ayı Ramazan'ın 10 Mart 2024 akşamı başlayıp 9 Nisan 2024 akşamı sona ermesi bekleniyor ve bu da diplomatik çabalar ve insani tedbirler için kritik bir zaman aralığı sağlıyor.