Türk otomotiv sanayisinin geçmişinin 1940’lara dayandığını söyleyen OSD Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu, “Montaj sanayi olarak başlayan yolculuğumuz ciddi bir inanmışlık, emek ve iş birliği sonucunda bizi bugün 2 milyon adedin üzerinde üretim kapasitesiyle dünyanın neredeyse her ülkesine araç, komponent ve mühendislik ihracatı yapan bir küresel oyuncu haline dönüştürdü. Başlangıçta Türkiye pazarı odağında faaliyetlerine başlayan sanayimiz bugün Ar-Ge yatırımları ile komple araç, motor ve aktarma organları geliştirme yetkinliğine ulaştı. Ar-Ge merkezlerimiz kendi ekosistemleri içinde birer mühendislik ihracat merkezi haline dönüştü. Son 10 yılda 248 milyar dolar ihracat ve 65 milyar dolar dış ticaret fazlasıyla ülke ihracatının yüzde 16’sını gerçekleştirdik. Bugün ulaştığımız noktada 60 bini direkt olmak üzere değer zincirinde toplam 550 binin üzerinde istihdam sağlıyoruz. Yine son 10 yılda 11 milyar doların üzerinde yatırım ile ülkemiz ekonomisine sağladığımız katkıyı her sene bir üst seviyeye taşıyarak yolculuğumuza devam ettik. Gerek yabancı ortaklıklar gerekse yüzde 100 yerli sermaye yatırımları ile bugün dünyada 13, Avrupa Birliği ülkeleri arasında ise 4’üncü büyük otomotiv üreticisi konumuna ulaştık” dedi. Kutlama açılışında konuşan Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Prof. Dr. İlker Murat Arı ise, “Küresel otomotiv endüstrisindeki büyük değişim ve dönüşümün hep birlikte yakın şahidiyiz. Elektrikli ve otonom araçlar, mobilite, yapay zekâ, sürdürülebilirlik, paylaşım ekonomisi bunlardan sadece bazıları. Otomotiv sektöründeki asırlık dengeleri sarsan bu dönüşüm sürecini doğru okuyamayan firmaların ve ülkelerin rekabetçiliğinin kaybolacağını söylemek çok zor bir tahmin olmasa gerek. Tabii ki bu dönüşüm süreci doğru okunduğunda ve gereklilikleri sağlandığında bünyesinde fırsatları da barındırmakta. Dolayısıyla bu süreçte doğru hedefler üzerine oturtulmuş doğru iş birliklerini, bilinçli uygulamalarla destekleyerek Türk otomotiv sektörünün marka değerini ve rekabeti güçlendirmek üzere hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Türkiye otomotiv sanayisine yön veren 13 üyesiyle sektörün çatı kuruluşu konumunda olan Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 50’nci yılını kutladı. Türk otomotiv sanayisinin geçmişinin 1940’lara dayandığını söyleyen OSD Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu, “Montaj sanayi olarak başlayan yolculuğumuz ciddi bir inanmışlık, emek ve iş birliği sonucunda bizi bugün 2 milyon adedin üzerinde üretim kapasitesiyle dünyanın neredeyse her ülkesine araç, komponent ve mühendislik ihracatı yapan bir küresel oyuncu haline dönüştürdü. Başlangıçta Türkiye pazarı odağında faaliyetlerine başlayan sanayimiz bugün Ar-Ge yatırımları ile komple araç, motor ve aktarma organları geliştirme yetkinliğine ulaştı. Ar-Ge merkezlerimiz kendi ekosistemleri içinde birer mühendislik ihracat merkezi haline dönüştü” dedi.
Türkiye otomotivde dünyanın en büyük 13’üncü üreticisi!
Otomotiv sanayisinin Türkiye’nin ihracat lideri olarak ekonominin vazgeçilmez parçalarından biri olduğunu ifade eden Cengiz Eroldu, “Son 10 yılda 248 milyar dolar ihracat ve 65 milyar dolar dış ticaret fazlasıyla ülke ihracatının yüzde 16’sını gerçekleştirdik. Bugün ulaştığımız noktada 60 bini direkt olmak üzere değer zincirinde toplam 550 binin üzerinde istihdam sağlıyoruz. Yine son 10 yılda 11 milyar doların üzerinde yatırım ile ülkemiz ekonomisine sağladığımız katkıyı her sene bir üst seviyeye taşıyarak yolculuğumuza devam ettik. Bu başarılı iş sonuçlarında yetkin ve değişime uyum sağlama becerisi yüksek tedarik sanayimizin mühendis, işçi tüm sektör çalışanlarımızın başarısını ve katkısını yadsıyamayız. Sanayimizin gelişiminde tartışmasız en önemli kırılma noktası Gümrük Birliği anlaşması oldu. Gümrük Birliği sonrasında artan rekabet ile yeni yatırımlar hız kazandı. Gerek yabancı ortaklıklar gerekse yüzde 100 yerli sermaye yatırımları ile bugün dünyada 13’ncü, Avrupa Birliği ülkeleri arasında ise 4’üncü büyük otomotiv üreticisi konumuna ulaştı” diye konuştu.
50. Yıl Güçlü Yarınlar Bursu ile eğitime tam destek!
Otomotiv sanayinin gelişiminde önemli rol oynayan OSD’nin 1974 yılında 11 üye tarafından kurulduğunu hatırlatan Cengiz Eroldu, şöyle devam etti: “100 yıllık Cumhuriyet tarihimizin yarısında var alan OSD bugün, ülkemizin en köklü ve en kurumsal sivil toplum kuruluşlarından biri konumunda. Kuruluşundan bu yana çalışmalarının ana amacı otomotiv sanayinin rekabetçiliğini kuvvetlendirmek ve sektörü büyütmek olan OSD, kamu yönetimimiz başta olmak üzere tedarik sanayimiz, otomotiv ekosisteminin tüm paydaşlarını temsil eden sivil toplum kuruluşları, sektörler üstü çatı kuruluşlar, akademik çevreler ile yakın iş birliği içinde faaliyetlerini sürdürmeyi kendine ilke edindi. OSD geçen bu 50 yılda 32 milyon üretim ve 19 milyon ihracat gerçekleştiren otomotiv ana sanayi firmalarının temsilcisi olma sorumluluğunu taşıdı. Otomotiv sanayinin bugün geldiği başarılı seviyede nitelikte iş gücümüzün payı çok büyük. Eğitime verdiği önem ve iş gücüne yaptığı yatırımlar ile tüm OSD üyeleri yüksek kalitedeki iş gücünün yetiştirilmesinde adeta bir okul özelliği taşıdı. Otomotiv sanayi başta savunma, gemi inşa edip birçok sanayi alanına yetkin ve yetişmiş iş gücüne metot sağlayarak kolaylaştırıcı bir görev de üstlendi. Malumunuz olduğu üzere geçtiğimiz yıl ülkemizi yaralayan çok sayıda vatandaşımızın hayatını kaybetmesine neden olan çok büyük bir deprem felaketi yaşadık. Can kayıplarımızın acısını unutabilmemiz mümkün değil. Ancak yaraların sarılabilmesi adına hepimiz elimizden geleni yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Bu büyük felaketin nesiller boyu sürecek olan etkisini bir nebze olsun hafifletebilmek için derneğimizin tüm üyelerinin katkılarıyla depremden etkilenmiş 50 üniversite ve meslek lisesi öğrencisinin 4 yıllık eğitim hayatlarına burs sağlamak üzere Türk Eğitim Vakfı bünyesinde bir burs fonu oluşturduk. OSD 50. Yıl Güçlü Yarınlar Bursu adını verdiğimiz bu fon kapsamında 50 gencimizin eğitim süreçlerinde birlikte olmayı, onlara üye firmalarımızla staj imkânı sağlanmayı, kısaca bu arkadaşlarımızı ailemizin bir parçası haline getirmeyi hedefledik.”
Yeni düzenlemeler yatırımların önünü açtı!
Gelişen teknoloji, pazara ve hammaddeye yakın olma gibi birçok gereklilikle otomotiv ve batarya yatırımlarının son dönemde hız kazanmaya başladığına işaret eden OSD Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu, “Hızlanan dönüşüm ortamında üyelerimizin uyum sağlama yatırımlarını gururla izlemeye başladık. Bazı üyelerimiz sektörde yaşanan dönüşüme uyumlu bir şekilde elektrikli, Plug-in hibrit ve hibrit ürünler geliştirip, üretip dünyaya ihracat etmeye başladı. Yeni projelerini açıklayan üyelerimizin de çalışmaları hızla devam ediyor. Mevcut tesislerimizde yeni projeleri ülkemize çekme ve kapasite artırmadaki başarılarımız Togg yatırımı ile birlikte üretim kapasitemizi 2 milyon adedin üzerinde taşıdı. Ancak yeni dünya düzeninde rekabetçiliğimizi korumak, iyileştirmek için yeni yaklaşımlara ihtiyaç var. Bu kritik dönemde yeni yatırım kararlarından ülkemizin pay alması, otomotiv ekosisteminin gelişimi ve ülkemiz ekonomisinin büyümesini sürdürmesi büyük önem taşıyor. Bu konuda kamu yönetimimizin de büyük bir gayret içinde olduğunu görmekteyiz. Özellikle son dönemde yapılan düzenlemelerin hem ülkemize gelecek yeni yatırım kararlarını hızlandırmak hem de iç pazarda yerli ürünlerin rekabetçiliğini korumak açısından çok kıymetli olduğunu düşünüyoruz. Kamuoyu ile paylaşılan BYD yatırım kararı da kamu yönetimimizin uyguladığı politikaların önemli bir yansıması oldu. 1997 yılından bu yana ülkemize yeni bir yabancı sermaye otomotiv yatırımı gelmediği dikkate alındığında, bu kararı otomotiv ekosisteminin daha da gelişmesi için önemli bir fırsat olarak görüyoruz” dedi.
Sektörün marka değerini artırmak için birlikte çalışıyoruz!
Kutlama gecesinde konuşma yapan Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Prof. Dr. İlker Murat Arı ise, şunları söyledi: “Küresel otomotiv endüstrisindeki büyük değişim ve dönüşümün hep birlikte yakın şahidiyiz. Farklı devrimlerin eş zamanlı yaşandığı bu dönüşüm sürecinin anahtar kelimeleri hepimizin gündeminde. Elektrikli ve otonom araçlar, mobilite, yapay zekâ, sürdürülebilirlik, paylaşım ekonomisi bunlardan sadece bazıları. Otomotiv sektöründeki asırlık dengeleri sarsan bu dönüşüm sürecini doğru okuyamayan firmaların ve ülkelerin rekabetçiliğinin kaybolacağını söylemek çok zor bir tahmin olmasa gerek. Tabii ki bu dönüşüm süreci doğru okunduğunda ve gereklilikleri sağlandığında bünyesinde fırsatları da barındırmakta. Dolayısıyla bu süreçte doğru hedefler üzerine oturtulmuş doğru iş birliklerini, bilinçli uygulamalarla destekleyerek Türk otomotiv sektörünün marka değerini ve rekabetçiliğini güçlendirmek üzere hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz.”
Başarının mimarlarına plaket takdim edildi!
Otomotiv sanayisinin ve OSD’nin bugün geldiği noktaya ulaşmasında büyük katkıları olan önceki dönemlerde Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlenen Ziya Özkan, Ali İhsan İlkbahar, Turgay Durak, Kudret Önen, Haydar Yenigün ve OSD’nin 13 üyesinin tepe yöneticilerine 50. yıl anı plaketi takdim edildi. Gecenin sonunda, yatırımları ve kuvvetli küresel iş birlikleri ile otomotiv sanayinin bugün ulaştığı seviyede önemli role sahip olan Rahmi Koç’a OSD 50. yıl onur plaketi takdim edildi. Üye şirketler adına plaket verilen isimler şöyle sıralandı: Anadolu ISUZU Ar-Ge Grup Direktörü Hakan Kefoğlu ve Operasyonel Fonksiyonlar Grup Direktörü Hakan Özenç, Ford Otosan Şirket Lideri Güven Özyurt, Hattat Holding Başkan Yardımcısı Tunç Doğan, Hyundai Assan Üretimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Youngwook Lee, Karsan Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi ve CEO’su Okan Baş, MAN Türkiye Otobüs Test ve Geliştirme Merkezi Ürün Mimarisi Direktörü Fatih Taşçı, Mercedes-Benz Türk CFO’su Tülin Mede Esmer, Otokar Genel Müdürü Aykut Özüner, Oyak Renault Genel Müdürü Kaan Özkan, Temsa CEO’su Evren Güzel, Tofaş Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Cengiz Eroldu, Toyota Genel Müdürü ve CEO’su Erdoğan Şahin ve Türk Traktör Şirket Lideri Matthieu Sejourne.