Özellikle büyükşehirlerde güvenliğe olan ihtiyacın hızla artmasının yanı sıra çalışanların yaşam şartlarındaki zorluklar da özel güvenlik görevlisi teminini olumsuz etkiliyor. Güvenlik Servisleri Organizasyon Derneği (GÜSOD) Başkanı Turgay ŞAHAN; “Özel Güvenlik Görevlilerinin çalışma koşullarının zorluklarının yanı sıra düşük ücret politikalarının (asgari ücret) uygulanması istihdam açığını büyütüyor. Özel Güvenlik Görevlilerinin sürekli iş değiştirmelerden kaynaklanın hızlı sirkülasyon da hizmet kalitesini olumsuz etkiliyor” diyor.
Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair 5188 Sayılı Kanun’un 2004’te yasalaşması sonrası sektör gelişim sürecinde önemli mesafeler kat edildi. Bu paralelde sektörün büyüme sürecindeki sürekliliği hız kaybetmeden devam ediyor.
Özel güvenlik sektörünün ekonomik büyüklüğü 72 milyar TL’nin üzerinde. 548 eğitim kurumu, 361 belediye şirketi, 73 alarm izleme merkeziyle birlikte 100 bini aşkın yerde görev yapan 371 bin özel güvenlik görevlisi sektörün büyüklüğünü gözler önüne serse de 14 bin özel güvenlik görevlisi istihdamına daha ihtiyaç duyuluyor.
Kalifiye personel eksiliği sektörün en önemli sorunları arasında
Bu yıl 30’uncu yılını kutlayan ve özel güvenlik sektörünün önde gelen sivil toplum kuruluşları arasında yer alan GÜSOD, kurulduğu günden beri üstlendiği misyona uygun olarak özel güvenlik sektörünün gelişim sürecine katkı sağlamayı kararlılıkla sürdürüyor.
Özel güvenlik sektörünün istihdam açığı konusunda açıklamalarda bulunan GÜSOD Başkanı Turgay ŞAHAN, “İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerdeki hastaneler, okullar, toplu konutlar ve kamu binaları gibi birçok yerde özel güvenlik görevlilerine olan ihtiyaç, diğer illere oranla oldukça yüksek, özel güvenlik sektöründe iyileştirilmesi gereken en önemli konuların başında ise eğitim ve kalifiye personel eksikliği geliyor” diyor.
YAKLAŞIK 14 BİN ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİSİNE DAHA İHTİYAÇ VAR
Türkiye’nin 81 ilinde yaklaşık olarak 14 bin ilave özel güvenlik görevlisine ihtiyaç duyulduğunu açıklayan ŞAHAN, “En çok aranan meslek grupları arasında yer alan özel güvenlik görevlisi, fazlasıyla talep olduğuna dair bir algı yaratsa da aslında yüksek turnover olduğunun çok açık bir göstergesi. Özel güvenlik görevlisi olarak hizmet verenler, asgari ücret seviyesinde maaş alması ve özlük hakları gibi nedenlerden dolayı sık sık iş değiştiriyor. Dolayısıyla özel güvenlik şirketleri sürekli olarak yeni personel arayışına giriyor ve bu da "talep çok" algısına yol açıyor. Sadece işverenlerin değil, devletin de özel güvenlik sektörüne yönelik politikaları ve düzenlemeleri gözden geçirmesi ve çalışanların haklarını koruyacak adımlar atması gerekiyor. Bu sayede, motive olacak özel güvenlik görevlilerinin, sektörde çalışmaya devam edeceğine inanıyorum. Kamusal ve özel alanlarda güvenliğin sağlanmasında büyük rol oynayan özel güvenlik görevlilerinin emeğinin karşılığını tam olarak alamaması sektörün gelişmesine de engel oluyor. Özel güvenlik sektöründeki istihdam açıklığının ve yüksek turnover oranının önüne geçmek için ücretlerin ve özlük hakların iyileştirilmesi gerekiyor” dedi.
Lojman ve Misafirhaneler ara bir çözüm olabilir
GÜSOD üyesi özel güvenlik şirketleri başta olmak üzere, birçok firmanın özel güvenlik görevlileri için konaklama ve barınma hizmeti sunarak, sektördeki istihdam sayısını artırmayı ve yaşanan sirkülasyonu azaltmayı hedeflediklerini belirten Turgay ŞAHAN, “Enflasyon, geçim sıkıntısı, ev kiralarının artması, ekonomik koşullar göz önüne alındığında ve İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlerde kira artışları düşünüldüğünde lojmanlar, özel güvenlik görevlileri için çok faydalı. Marmara Bölgesi başta olmak üzere, yaşam koşullarının zor olduğu büyükşehirlerde istihdam edilen özel güvenlik görevlilerine konaklama imkânı sunulması çok değerli. Ancak bu lojmanlar ve misafirhaneler, istihdama yönelik uzun süreli bir çözüm olamayacağı gibi hizmet maliyetlerini de yükseltiyor. Bu olanak, özel güvenlik görevlileri için sadece bir ara çözüm” diyor.
Özel Güvenlik görevlilerinin çalışma şartlarının ve özlük haklarının iyileştirilmesi gerekiyor
Özel güvenlik görevlilerinin çalışma ortamları gereği birtakım zorlukları bulunduğunun da altını çizen ŞAHAN, “Vardiyalı çalışma düzeni, resmî tatillerde de görevlerin sürekliliği ve mevsimsel şartlardan doğrudan etkilenmeleri, bu zorluklara örnek olarak gösterilebilir. Ancak bunları dengeleyecek özlük hakları düzenlenmemiş durumda. Çalışma şartlarının ve özlük haklarının iyileştirilmemesi de ne yazık ki deneyimli ve nitelikli iş gücü kaybına neden oluyor. Özel güvenlik görevlileri, asgari ücret alıyorlar. Maaşlarına ek olarak yol ve yemek parası ödeniyor, görev esnasında kullandıkları üniforma, ayakkabı, mont gibi kıyafetler kendilerine veriliyor. Ayrıca mesai ücretleri ödemeleri ile maaşlarına bir miktar daha katkı sağlanıyor. Bazı özel güvenlik şirketleri ise özel güvenlik görevlilerinin hizmet sürelerini dikkate alarak, küçük rakamlar olsa da ilave ödemeler yapıyor. Ancak bunlar tabii ki yetersiz. Özel güvenlik görevlilerinin ücretlerinin artırılması ve özlük haklarının iyileştirilmesi çalışanların motivasyonlarını artıracaktır, bu sayede sektörümüz de personel bulma konusunda zorluk yaşamayacaktır” diye konuştu.
Güvenlik Servisleri Organizasyon Derneği (GÜSOD) hakkında: GÜSOD; özel güvenlik sektörünün doğru çalışma ilkelerini ve asgari standartlarını oluşturmayı amaç edinmiş özel güvenlik şirketlerinin yöneticileri tarafından 25 Ekim 1994 tarihinde İstanbul’da kurulmuştur. Sektörün en eski ve öncü sivil toplum kuruluşudur. GÜSOD, bünyesindeki özel güvenlik şirketlerinde 60 binin üzerinde özel güvenlik görevlisi istihdam edilmektedir. Özel güvenlik sektöründe gerçekleşen cironun yüzde 25’i GÜSOD üyesi şirketlere aittir. GÜSOD; 2000 yılından bu yana Avrupa’da 23 ülkenin (bu ülkelerin 17’si AB üyesidir) üye olduğu Avrupa Güvenlik Hizmetleri Konfederasyonu’nun (Confederation of European Security Services (CoESS) asli üyesidir. GÜSOD; Konfederasyon bünyesinde aktif olarak faaliyetlerini sürdürmekte, ülkemizde sektör standartlarının gelişim sürecine katkı sağlamaktadır. GÜSOD üyeleri; Bantaş Nakit ve Kıymetli Mal Taşıma ve Güvenlik Hizmetleri A.Ş., Brink’s Güvenlik Hizmetleri A.Ş., Çetin Grup, Desmer Güvenlik Hiz. Tic. A.Ş., G4S Güvenlik Hizmetleri A.Ş., ISS Proser Koruma ve Güvenlik Hizmetleri A.Ş., Loomis Güvenlik Hizmetleri A.Ş., Pronet Güvenlik Hizmetleri A.Ş., Securitas Güvenlik Hizmetleri A.Ş., TAV Özel Güvenlik Hizmetleri A.Ş., Tepe Savunma ve Güv. Sis. Sanayi A.Ş.’dir.