Steam, Türk Lirasına veda etti

Oyunfor, Steam’in 20 Kasım tarihinde Türk Lirası desteğini bırakarak satışlarını Dolar üzerinden devam ettirmesi konusunu değerlendirdi

Haber Giriş Tarihi: 30.11.2023 14:37
Haber Güncellenme Tarihi: 30.11.2023 14:37

2014 yılının Ekim ayında Türk oyuncularını sevindiren bir gelişme yaşanmıştı: Dünyanın en büyük dijital oyun satışı yapan platformlarından biri olan Steam, oyun satışlarını Türk Lirası üzerinden yapacaktı; üstelik Dolar kuru 1.5 TL olarak belirlenmişti.

Bu tip bir yerelleştirme kredi kartıyla yapılacak olan alışverişleri kolaylaştırmanın ötesinde, oyunlarını Steam üzerinden satan yayıncıların kendi fiyatlandırmalarını yapmalarını da sağlamıştı. Özellikle Türk Lirası ile Dolar kuru arasındaki fark açıldıkça yerelleştirmenin önemi daha da belirgin hale gelmişti.  Örneğin bir oyunun 30rsquo;lık satış fiyatı, o günün kuruyla direkt çarpılmıyor, yayıncının Türkiye için daha uygun gördüğü bir fiyattan, belki 30TL’lik bir satış rakamından mağazada yer alması sağlanıyordu. Bu özel yerelleştirme, Steam’in önemli indirimleriyle birleşince de Türk oyuncuları için Steam, oyunların son derece erişilebilir bir kaynak olmasını sağlamıştı.

Ne var ki Ekim ayının sonlarında 20 Kasım itibarıyla Steam’in TL desteğini bırakacağı açıklandı. Arjantin ve Türkiye için geçerli olacak olan bu “Dolara geçiş” hamlesi, oyuncuların  kara kara düşünmesine neden oldu. Dolar kurunun 29 TL’ye dayandığı şu günlerde, 60rsquo;lık bir oyunun yaklaşık 1800 TL fiyatla oyuncuların karşısına çıkacak olması, oyuncular için çok zorlu bir sürecin başlayacağını göstermekteydi.

Steam’de yayıncıların kendi fiyatlandırmalarını yapabilmeleri ise bir umut ışığı olmuştu. Eskiden 100 TL’ye satılan bir oyun için 3.5rsquo;lık bir fiyat belirlenmesi gayet mümkündü lakin tüm oyun yayıncılarının tekrar fiyatlandırma yapması gerekmekteydi ve bunu yapıp yapmayacakları belli değildi.

Steam’in Dolar ile satış yapmaya başlamasının üzerinden 10 günlük bir süre geçmişken, bazı popüler oyunların fiyatlarındaki değişimler mağazaya şu şekilde yansıdı:*

OYUN

Önceki Fiyatı

Yeni Fiyatı

Cyberpunk 2077

799 TL

1300 TL

Baldur’s Gate 3

799 TL

1000 TL

Forza Horizon 5

599 TL

950 TL

High On Life

92 TL

550 TL

Dead Cells 

170 TL

720 TL

GTA V

270 TL

866 TL

Mafia: Definitive Edition

259 TL

1160 TL

Listeyi genişletmek mümkünken dikkat çeken önemli oyunların yeni fiyatları listelere tablodaki halleriyle yansıdı. Genel olarak bakıldığında ise özellikle bağımsız oyunların fiyatlarındaki yüksek artış dikkat çekmekte.

Oyunfor Genel Müdürü Mehmet Dumanoğlu, TL’den Dolara geçiş esnasında, otomatik fiyatlandırma yapıldığı sırada bazı oyunlarda büyük artışlar da gözlemlendiğini fakat Crysis ile ünlenen Crytek’in, 70$ civarına çıkan, içerisinde tüm Crysis oyunları, Ryse: Son of Rome ve Hunt: Showdown’ın bulunduğu Crytek Action Pack’i 16rsquo;a indirerek ulaşılabilir bir paket haline getirebildiğini de önemli bir hamle olarak değerlendiriyor.

Mehmet Dumanoğlu, Steam’de yaşanan bu geçişin Türk oyunculara nasıl yansıyacağı konusunda kesin bir yargıya varmak için henüz erken olduğunu dile getiriyor. İrili ufaklı tüm oyun yayıncıları, bu geçişten sonra oyunlarının Türkiye’deki satış grafiklerini inceleyerek oyun fiyatlarında güncellemeler yapacaktır. Ne var ki sürekli güncellenen Dolar kuru göz önüne alındığında ve yayıncıların yapmaya çalıştığı fiyat ayarlamaları her ne kadar makul gibi gözükse de Steam, Türk oyuncuları için eski cazibesini şu anlık yitirmiş gibi gözüküyor. TL desteği sunan Epic Games ise doğru adımlar atarak Türk oyuncuları platformuna çekebilir.