SON DAKİKA
Hava Durumu

Avrupa Merkez Bankası faizi sabit tuttu

Avrupa Merkez Bankası (AMB), beklentilere paralel olarak faizleri sabit tutma kararı aldı ve mevduat faizini yüzde 4'de seviyesinde korudu

Haber Giriş Tarihi: 26.10.2023 16:03
Haber Güncellenme Tarihi: 26.10.2023 16:03
Kaynak: Ekometre
Avrupa Merkez Bankası faizi sabit tuttu

Avrupa Merkez Bankası (AMB), 3 temel politika faizini sabit bıraktı.

AMB'den yapılan açıklamada, Banka'nın 3 temel politika faizini sabit bırakma kararı aldığı, refinansman faizinin yüzde 4,50'de, mevduat faizinin yüzde 4'de, marjinal fonlama faizini de yüzde 4,75'de bıraktığı kaydedildi.

Piyasalar, ağırlıklı olarak faiz artışının pas geçilmesini fiyatlıyordu.

AMB, benzeri görülmemiş bir dizi faiz artışının enflasyonu düşürmede başarılı olup olmayacağını ölçmek için bir yıldan uzun bir süreden sonra ilk kez faiz oranlarını değiştirmedi. AMB karar metninde, borçlanma maliyetlerini yeterince uzun süre bu seviyede tutmanın, tüketici fiyat artışlarının yüzde 2 hedefine geri getirilmesine "önemli katkı" sağlayacağını yineledi.

Bloomberg anketine katılan 59 analistin beklentisi mevduat faizinin yüzde 4’te sabit bırakılacağı yönündeydi. 20 ülkeli Euro Bölgesi’nde son dönemde büyümenin yavaşladığına dair göstergeler ve enflasyonda yumuşama trendinin sürmesi faizlerin sabit tutulması beklentilerini kuvvetlendiriyordu.

Yine Bloomberg'in anketine göre AMB’nin ilk faiz indirimi beklentisi Eylül 2024'e ötelenmişti. Daha önce ilk indirim Mart ayında bekleniyordu.

Lagarde: Enflasyon uzun süre yüksek kalmaya devam edecek

AMB Başkanı Christine Lagarde, faiz kararı sonrası Atina’da düzenlenen basın toplantısında şu ifadeleri kullandı:

"Enflasyon uzun süre yüksek kalmaya devam edecek. Enflasyondaki geri çekilme baz etkisi ile gerçekleşti. AMB'nin faizleri uzun bir süre bu seviyede yüksek kalacak. Euro bölgesi ekonomisi zayıf, üretim tarafı geri çekilmeye devam ediyor, yatırım ve tüketici harcamaları olumsuz etkileniyor. Hükümetler ellerinden geldiği kadar pandemi dönemi teşviklerini geri çekmeli. Kısa vadede enflasyonda düşüş bekliyoruz. Enerji fiyatları jeopolitik gelişmelerle tahmin edilmesi zor hale geldi. Enflasyonun altında yatan sebepler azalıyor ama bazı göstergeler yakından izlenmeli. Ekonomik büyümenin üzerindeki riskler aşağı yönlü, büyüme biraz daha yavaşlayabilir. Bankalar daha endişeli ve risk almak istemiyor. Eylül'de enflasyon baz etkisi kaynaklı ciddi anlamda düştü. Daralan talep enflasyonu azaltıcı etki yaratıyor, faizler uzun süre bu seviyede kalacak."

Kaynak: Ekometre

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.