SON DAKİKA
Hava Durumu

Çin Merkez Bankası kredi faiz oranlarını düşürdü

Çin Merkez Bankası (PBOC), piyasa beklentilerinin altında gösterge borç verme faiz oranlarını (LPR) düşürdü

Haber Giriş Tarihi: 21.10.2024 09:29
Haber Güncellenme Tarihi: 21.10.2024 09:32
Kaynak: Ekometre
Çin Merkez Bankası kredi faiz oranlarını düşürdü

Çin, merkez bankasının ekonomik büyümeyi canlandırmayı ve konut piyasası çöküşünü durdurmayı amaçlayan bir dizi önlemin parçası olarak Eylül ayı sonunda faiz oranlarını düşürmesinin ardından referans kredi oranlarını düşürdü.

Buna göre, Çin Merkez Bankası (PBOC), kredi verenlerin işletmelere ve hanehalklarına sunabileceği en avantajlı oranlar için referans teşkil eden 1 yıllık borç verme faiz oranını (LPR) yüzde 3,35'ten 3,1'e indirdi.

Mortgage kredileri için referans olan beş yıllık LPR de 3,85'ten 3,6'ya düşürüldü.

Bloomberg’ün ekonomistlerle gerçekleştirdiği ankete göre beklenti 1 yıllık borç verme faiz oranının yüzde 3,15’e, 5 yıllık borç verme faiz oranının ise yüzde 3,65’e gerilemesi yönündeydi.

Standard Chartered Plc'de Çin makro stratejisi başkanı Beckly Liu, "Daha büyük indirimler, PBOC'nin para politikasını daha hızlı gevşetme duruşunu teyit ediyor ve Politbüro'nun faiz oranlarını daha güçlü bir şekilde düşürme açıklamasını yansıtıyor." dedi.

Çin'in üst düzey liderleri, Eylül ayındaki Politbüro toplantısında faiz oranlarında önemli kesintiler ve emlak piyasasının daha fazla düşmesini durdurmak için önlemler çağrısında bulundu. Bu, kritik sektörü istikrara kavuşturmak için şimdiye kadarki en güçlü yeminleriydi.

Kaynak: Ekometre

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.