SON DAKİKA
Hava Durumu

Japonya dış ticaret fazlası verdi

Japonya'da dış ticaret dengesi Haziran'da 308 milyon dolar fazla verdi. Böylelikle ülkede Temmuz 2021'den sonra dış ticarette ilk kez fazla kaydedildi

Haber Giriş Tarihi: 20.07.2023 10:41
Haber Güncellenme Tarihi: 20.07.2023 10:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://ekometre.com/
Japonya dış ticaret fazlası verdi

Japonya'da dış ticaret istatistikleri ekonominin toparlanması üzerinde bir süredir güçlü bir biçimde hissedilen baskıyı hafifleten pozitif sonuçlara işaret etti.

Ülkede Haziran ayında dış ticaret dengesi 43 milyar yen (308 milyon dolar) fazla verdi. Bloomberg anketinde beklenti dış ticaret dengesinin yeniden açık vereceği yönündeydi.

Ülkenin ihracatı aynı dönemde otomobil ve inşaat makineleri sevkiyatlarının öncülüğünde yüzde 1,5 arttı. İthalat ise Japonya'ya yapılan yakıt sevkiyatlarındaki keskin düşüşün etkisiyle yüzde 12,9 geriledi.

Ekonomistlerin değerlendirmelerine göre veriler ekonomi için karışık mesajlar taşıyor. Bir yandan dış ticaret fazlasının, pandeminin etkilerinden kurtulmaya devam eden Japon işletmeleri için olumlu bir işaret olduğu değerlendiriliyor.

Japonya Merkez Bankası'nın bu ayın başlarında yayınladığı son üç aylık Tankan raporunda ülke genelindeki firmalar arasında güven artarak merkez bankasının ülke ekonomisinin kademeli olarak toparlandığı görüşünü destekledi.

Veriler diğer yandan ise dünya genelinde talep durumundaki kırılganlıklara dikkat çekerek Japonya'nın büyüme beklentilerine yönelik risklere işaret etti.

Nomura Securities Co. kıdemli ekonomisti Kohei Okazaki, "Detaylara bakarsanız, durum pek de parlak değil. Tek bir ay bazında hafif bir toparlanma var, ancak ABD'ye yapılan ihracat net bir artış eğiliminde değil" yorumunu yaptı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.