SON DAKİKA
Hava Durumu

Nijerya Merkez Bankası faiz oranını yükseltti

Enflasyona karşı bir hamle olarak Nijerya Merkez Bankası Salı günü ana borç verme faiz oranını 4 puan gibi önemli bir oranda yükseltti

Haber Giriş Tarihi: 27.02.2024 19:01
Haber Güncellenme Tarihi: 27.02.2024 19:01
Kaynak: Ekometre
Nijerya Merkez Bankası faiz oranını yükseltti

Daha önce ,75 olan faiz oranının %22,75'e yükseltilmesi, ülkenin artan hayat pahalılığını kontrol altına almak için önemli bir çabaya işaret ediyor.

Nijerya Merkez Bankası Başkanı Olayemi Cardoso, Eylül ayında göreve gelmesinden bu yana ilk faiz kararına başkanlık ederek, artışın gerekliliğini açıkladı. Cardoso, daha önceki artışların, yaklaşık 30 yıldır görülmeyen seviyelere ulaşan enflasyonu sadece ılımlı bir şekilde yavaşlattığını belirtti. Cardoso, düzgün bir şekilde kontrol edilmediği takdirde enflasyonun orta vadede daha kalıcı ve kontrol edilmesi zor bir hale gelme riskini vurguladı.

Para Politikası Kurulu'nun 12 üyesinin tamamı karara katılarak ekonomik sıkıntılar karşısında birleşik bir cephe sergilediler. Faiz artırımı, ekonomistlerin önemli bir artış beklentisi içinde olduğu bir ortamda gerçekleşti, ancak görüşler tam büyüklük konusunda farklılık gösterdi.

Guvernör konuşurken Nijerya'nın uluslararası dolar tahvillerinde bir geri dönüş yaşandı. Günün erken saatlerinde düşen fiyatlar toparlanmaya başladı ve Tradeweb verilerine göre 2029 vadeli tahvil yaklaşık 0,3 cent artışla 95,5 cent'e yükselerek en önemli artışı kaydetti.

Ülkenin enflasyonu, Başkan Bola Tinubu'nun görevdeki ilk yılında uygulamaya koyduğu cesur reformlarla körüklendi. Bunlar arasında yakıt sübvansiyonunun kaldırılması ve Nijerya'nın para birimi olan nairanın iki kez devalüe edilmesi yer alıyor. Bu önlemler büyümeyi teşvik etmeyi ve yatırımları çekmeyi amaçlasa da kamuoyunda yaygın bir hoşnutsuzluğa ve bazı durumlarda da vahim sonuçlara yol açtı.

Cuma günü Lagos'taki bir gıda dağıtım merkezinde malzemelerin tükenmesi ve ölümcül bir izdihama yol açması üzerine halkın yaşadığı hayal kırıklığı aşikârdı. Nijerya Gümrük Servisi, 5,000'den fazla kişinin çaresizlik içinde boş pirinç konteynerlerine doğru akın etmesiyle kaosun başladığını bildirdi.

Artan ekonomik sıkıntıya yanıt olarak hükümet, 12 milyon savunmasız haneye acil nakit transferi yapılmasını onayladı. Ancak işçi sendikaları, yakıt sübvansiyonunun kaldırılması ve döviz sorunları nedeniyle patlak veren protestolarla daha fazla eylem için baskı yapıyor. Kano'dan bir sendika başkanı olan İbrahim Tajo Siraj, birçok kişinin karşılaştığı zorlukları dile getirerek bu ekonomik politikaların neden olduğu ciddi sıkıntıların altını çizdi.

Kaynak: Ekometre

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.