SON DAKİKA
Hava Durumu

Harris mi? Trump mı?

Yeni bir anket, Demokrat ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in, eski Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump'a karşı %46'ya %43'lük bir üstünlük sağladığını ortaya koydu

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2024 13:48
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2024 13:56
Kaynak: Ekometre
Harris mi? Trump mı?

Reuters/Ipsos tarafından gerçekleştirilen yeni bir anket, Demokrat ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in, eski Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump'a karşı %46'ya %43'lük bir üstünlük sağladığını ortaya koydu. Ankete göre seçmenler, ülkenin gidişatından genel anlamda memnun değil ve büyük çoğunluk ülkenin yanlış yolda olduğunu düşünüyor.

6 gün süren ve dün tamamlanan ankette Harris'in liderliği, bir önceki haftaki Reuters/Ipsos anketine yakın sonuçlar verdi. Harris, o ankette de Trump'a karşı %45'e %42 üstünlük sağlamıştı. Bu durum, yaklaşan 5 Kasım seçimlerine iki haftadan kısa bir süre kala yarışın oldukça çekişmeli olduğunu gözler önüne seriyor. Her iki anket de Harris’i hata payı içerisinde önde gösteriyor. Ancak son anket, yuvarlanmamış rakamlar kullanıldığında, Harris'in sadece %2 önde olduğunu belirtiyor.

Ekonomi ve göç politikalarında seçmen karamsarlığı

Anket, seçmenlerin ekonomi ve göçmenlik konularında karamsar bir bakış açısına sahip olduğunu ve Trump’ın bu alanlardaki yaklaşımlarını tercih ettiklerini gösteriyor. Kayıtlı seçmenlerin %70’i hayat pahalılığından şikayet ederken ederken, %60’ı ekonominin, %65’i ise göç politikasının yanlış yönlendirildiğini düşünüyor. 

Seçmenlerin gözünde ekonomi ve göçmenlik, ülkenin en önemli sorunları arasında yer alıyor. Hangi adayın bu sorunları daha iyi ele alacağı sorulduğunda, Trump ekonomide %46'ya %38, göçmenlikte ise %48'e %35 oranında önde gözüküyor. Katılımcılar, bir sonraki başkanın görevdeki ilk 100 gününde en fazla göçmenliğe odaklanması gerektiğini düşünüyor. Göçmenlik konusu %35 ile ilk sırada, gelir eşitsizliği , sağlık ve vergi konuları ise ile takip ediliyor.

Aşırıcılık ve sağlık politikalarında Harris önde

Trump, siyasi aşırılık ve demokrasiye yönelik tehditlerle mücadele konusunda Harris karşısında zayıf bir performans gösteriyor. Harris, bu konuda %42’ye %35’lik bir farkla Trump'ın önünde. Harris ayrıca kürtaj ve sağlık politikaları üzerinde de üstünlük sağlıyor.

3. parti reklam. Investing.com'un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Harris'in Trump karşısındaki bu küçük üstünlüğü, seçim günü olan 5 Kasım'a kadar devam etse bile kazanmaya yetmeyebilir. Reuters/Ipsos anketleri de dahil olmak üzere ulusal araştırmalar, seçmenin genel düşüncesini yansıtsa da, Seçiciler Kurulu sonuçları eyalet bazında belirleniyor ve bu da yedi kritik eyaletin önemini daha da artırıyor. 

Seçmen katılımı yarışın kaderini belirleyecek

Anket sonuçları, Demokrat Joe Biden'ın Trump'ı mağlup ettiği 2020 seçimlerinden bu yana seçmenlerin -özellikle de Demokratlar arasında- bu yılki seçimlere daha yoğun bir ilgi gösterdiğine işaret ediyor. Kayıtlı seçmenlerin %79'u -Demokratların %87'si ve Cumhuriyetçilerin %84'ü dahil- seçimlerde oy kullanacaklarından emin olduklarını belirtiyor. Reuters haberine göre bu oran, 2020'de Demokratlar için %74 ve Cumhuriyetçiler için %79 olarak kaydedilmişti.

Eşleşmenin yakınlığı göz önünde bulundurulduğunda, adayların seçmenlerinin sandık başına gitmelerini sağlama çabaları kritik bir rol oynayacağı düşünülüyor. ABD Nüfus Sayım Bürosu ve Pew Araştırma Merkezi'nin tahminlerine göre 2020 seçimlerinde yetişkinlerin üçte ikisi oy kullandı; bu oran, yüzyılı aşkın süredir görülen en yüksek katılım oranı olarak dikkat çekti.

En son Reuters/Ipsos anketi, 4.129 ABD'li yetişkinden oluşan bir grubun çevrimiçi katılımıyla gerçekleştirildi ve bunların 3.481'i kayıtlı seçmenlerdi. Anketin hata payı yüzde 2 olarak belirlendi.

Kaynak: Ekometre

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.