SON DAKİKA
Hava Durumu

#Avrupa Merkez Bankası

Ekometre - Avrupa Merkez Bankası haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Avrupa Merkez Bankası haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Avrupa Merkez Bankası faiz indirdi Haber

Avrupa Merkez Bankası faiz indirdi

Bu karar, enflasyon görünümünün ve para politikası aktarım mekanizmasının gücüne yönelik yapılan güncellenmiş değerlendirmelerin ardından alındı. Karar, para politikasındaki sıkılaştırma adımlarını kademeli olarak hafifletme çabasının bir parçası olarak değerlendirildi. Enflasyon Beklentileri Sabit Kaldı ECB'nin güncel projeksiyonlarına göre, manşet enflasyon oranı 2024’te %2,5, 2025’te %2,2 ve 2026’da %1,9 olarak öngörülüyor. Hizmetler sektöründeki beklenenden yüksek enflasyon nedeniyle çekirdek enflasyon tahminleri hafif yükseltilse de, uzun vadede hızlı bir düşüş bekleniyor. Çekirdek enflasyonun 2023'te %2,9'dan 2025'te %2,0'ye gerilemesi hedefleniyor. Ekonomik Büyüme Yavaş Seyrediyor ECB, Euro Bölgesi ekonomisinin 2024’te %0,8, 2025’te ise %1,3 oranında büyümesini bekliyor. Ancak bu büyüme tahminleri, Haziran ayındaki projeksiyonlara kıyasla hafif bir aşağı yönlü revizyon içeriyor. Özellikle zayıf iç talep ve özel tüketimdeki durgunluk, büyüme oranlarının beklenenden daha düşük gerçekleşmesine neden oluyor. Para Politikası ve Faiz Oranları ECB, faiz oranlarını yeterince sınırlı bir seviyede tutarak enflasyonu %2 hedefi doğrultusunda kontrol etmeye kararlı olduğunu açıkladı. Bu bağlamda, ana refinansman operasyonları faizi %3,65’e, marjinal kredi verme faizi ise %3,90’a düşürüldü. 18 Eylül 2024 itibarıyla geçerli olacak bu değişiklikler, para politikasının daha esnek ve verimli hale getirilmesi amacıyla yapılan düzenlemeler kapsamında alındı. Varlık Alım Programları ve Pandemi Acil Durum Alım Programı ECB, Varlık Alım Programı (APP) ve Pandemi Acil Durum Alım Programı (PEPP) çerçevesindeki portföylerini kademeli olarak azaltıyor. PEPP kapsamındaki tahvil yatırımları 2024 sonuna kadar durdurulacak. Ancak, pandemi sürecinde bozulan para politikası aktarım mekanizmasını desteklemek amacıyla PEPP esneklikle kullanılmaya devam edecek.

AMB 2024 ün ilk çeyreğinde gevşeme döngüsüne başlayacak Haber

AMB 2024 ün ilk çeyreğinde gevşeme döngüsüne başlayacak

Yatırımcılar, bölgenin en şahin politika yapıcılarından birinin enflasyondaki yavaşlamayı “cesaret verici” olarak tanımlamasının ardından, Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) faiz indirimlerinde dünyanın en büyük merkez bankalarına öncülük edeceğine inanıyorlar. Piyasalar, AMB’nin gelecek yılın ilk çeyreğinde gevşeme döngüsüne başlaması ihtimalini neredeyse %90 olarak fiyatlıyor. Şu anda yüzde 100 olasılıkla beş ve yüzde 80 olasılıkla ilave bir çeyrek puanlık faiz indirimi fiyatlaması söz konusu. Bu da AMB mevduat faizi oranının 150 baz puan düşüşle yüzde 2,5’e düşürülmesi beklentisine işaret ediyor. Dünya genelinde piyasaların merkez bankalarından faiz indirim beklentileri son dönemde artarken, AMB’nin en şahin üyelerinden Isabel Schnabel’in enflasyonun “dikkate değer” bir yavaşlama gösterdiğini ve faizlerde başka bir artışın “pek olası olmadığını” söylemesi bu beklentileri destekleyen bir faktör oldu. Eğer traderlar haklıysa, AMB büyük merkez bankaları arasında gelecek yıl faiz indirimine giden ilk merkez bankası olacak ve en agresif genişleme döngüsünü gerçekleştirecek. Fed’in ise ilk faiz indirimini mayıs ayında 125 baz puan ile gerçekleştirmesi bekleniyor. İngiltere Merkez Bankası’nın da haziranda başlayarak, üç 25 baz puanlık indirime gideceği fiyatlanıyor; dördüncü bir faiz indirimi için de yüzde 30 olasılık görülüyor. Öte yandan küresel faiz indirimi beklentilerinin artmasının ardından ABD tahvillerini dışarıda tutan bir devlet tahvili endeksi Nisan 2022’den bu yana en yüksek seviyesine tırmandı.

Avrupa Merkez Bankası faizi sabit tuttu Haber

Avrupa Merkez Bankası faizi sabit tuttu

Avrupa Merkez Bankası (AMB), 3 temel politika faizini sabit bıraktı. AMB'den yapılan açıklamada, Banka'nın 3 temel politika faizini sabit bırakma kararı aldığı, refinansman faizinin yüzde 4,50'de, mevduat faizinin yüzde 4'de, marjinal fonlama faizini de yüzde 4,75'de bıraktığı kaydedildi. Piyasalar, ağırlıklı olarak faiz artışının pas geçilmesini fiyatlıyordu. AMB, benzeri görülmemiş bir dizi faiz artışının enflasyonu düşürmede başarılı olup olmayacağını ölçmek için bir yıldan uzun bir süreden sonra ilk kez faiz oranlarını değiştirmedi. AMB karar metninde, borçlanma maliyetlerini yeterince uzun süre bu seviyede tutmanın, tüketici fiyat artışlarının yüzde 2 hedefine geri getirilmesine "önemli katkı" sağlayacağını yineledi. Bloomberg anketine katılan 59 analistin beklentisi mevduat faizinin yüzde 4’te sabit bırakılacağı yönündeydi. 20 ülkeli Euro Bölgesi’nde son dönemde büyümenin yavaşladığına dair göstergeler ve enflasyonda yumuşama trendinin sürmesi faizlerin sabit tutulması beklentilerini kuvvetlendiriyordu. Yine Bloomberg'in anketine göre AMB’nin ilk faiz indirimi beklentisi Eylül 2024'e ötelenmişti. Daha önce ilk indirim Mart ayında bekleniyordu. Lagarde: Enflasyon uzun süre yüksek kalmaya devam edecek AMB Başkanı Christine Lagarde, faiz kararı sonrası Atina’da düzenlenen basın toplantısında şu ifadeleri kullandı: "Enflasyon uzun süre yüksek kalmaya devam edecek. Enflasyondaki geri çekilme baz etkisi ile gerçekleşti. AMB'nin faizleri uzun bir süre bu seviyede yüksek kalacak. Euro bölgesi ekonomisi zayıf, üretim tarafı geri çekilmeye devam ediyor, yatırım ve tüketici harcamaları olumsuz etkileniyor. Hükümetler ellerinden geldiği kadar pandemi dönemi teşviklerini geri çekmeli. Kısa vadede enflasyonda düşüş bekliyoruz. Enerji fiyatları jeopolitik gelişmelerle tahmin edilmesi zor hale geldi. Enflasyonun altında yatan sebepler azalıyor ama bazı göstergeler yakından izlenmeli. Ekonomik büyümenin üzerindeki riskler aşağı yönlü, büyüme biraz daha yavaşlayabilir. Bankalar daha endişeli ve risk almak istemiyor. Eylül'de enflasyon baz etkisi kaynaklı ciddi anlamda düştü. Daralan talep enflasyonu azaltıcı etki yaratıyor, faizler uzun süre bu seviyede kalacak."

Christine Lagarde: Enflasyon daha uzun süre yüksek kalacak Haber

Christine Lagarde: Enflasyon daha uzun süre yüksek kalacak

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde, enflasyonun gerilemeye devam ettiğini ancak halen çok uzun süre yüksek kalmasının beklendiğini söyledi. Lagarde, Brüksel'de düzenlenen Avrupa Parlamentosu (AP) Ekonomik ve Mali İşler Komitesi'nin Parasal Diyalog başlıklı oturumunda konuştu. AMB'nin son toplantısında faiz oranlarını 25 baz puan artırma kararı alındığını anımsatan Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde, faiz oranlarının yeterince uzun bir süre mevcut seviyelerde sürdürülmesi halinde enflasyon hedefinin yakalanabileceğini belirtti. Lagarde, Euro Bölgesi'nde ekonomik aktivitenin bu yılın ilk yarısında durgunlaştığını, ihracattaki gerileme ve sıkı finansman koşullarının büyümeyi yavaşlattığını hatırlatarak, düşen enflasyon, artan ücretler ve güçlü iş gücü piyasasının desteğiyle tüketici harcamaları ve reel gelirlerdeki artışın ekonomik büyümeyi artırmasını beklediğini ifade etti. Son tahminlerinde enflasyonist baskıların azalmasının ve Euro Bölgesi'nde enflasyonun 2023'te yüzde 5,6, 2024'te yüzde 3,2 ve 2025'te yüzde 2,1 olarak tahmin edildiğini söyledi. "Hükümetler kamu borcunu düşürecek adımlar atmalı" Lagarde, "Enflasyonun yüzde 2'lik orta vadeli hedefimize dönmesini sağlamakta kararlıyız. Enflasyon gerilemeye devam ediyor ancak yine de çok uzun süre yüksek kalması bekleniyor." diye konuştu. AMB'nin faiz oranlarını gerekli olduğu sürece mevcut seviyelerde tutacağına işaret eden Lagarde, faiz kararının gelen ekonomik ve finansal veriler, enflasyonun temel dinamikleri ve görünümüne ilişkin verilere dayalı olacağını anlattı. Lagarde, Avrupa'da hükümetlerin orta vadeli enflasyonist baskıları artırmamak için enerji krizi hafifledikçe verilen destek tedbirlerini geri almaları, maliye politikalarını daha verimli hale getirmeleri ve yüksek kamu borcunu düşürecek adımlar atmaları gerektiğini belirtti. AMB, 14 Eylül'de faizleri artırma kararı almıştı AMB, 14 Eylül’de 3 temel politika faizini 25 baz puan artırarak refinansman faizinin yüzde 4,50'ye, mevduat faizini yüzde 4'e ve marjinal fonlama faizini de yüzde 4,75'e yükseltme kararı almıştı. Bu artışla birlikte AMB'nin mevduat ve refinansman faizleri 1999'dan, marjinal fonlanma faizi de 2001'den bu yana en yüksek seviyelere çıktı. Piyasalar, bundan sonra AMB'nin faiz artırım döngüsünün bitmiş olabileceği beklentisine girmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.