SON DAKİKA
Hava Durumu

#Fatih Altaylı

Ekometre - Fatih Altaylı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Fatih Altaylı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Altaylı: Yüzyılın tren soygunu Haber

Altaylı: Yüzyılın tren soygunu

Altaylı, ihalenin yeni yıla değil, 31 Aralık'a ertelendiğini vurgulayarak, "2025’e geçildiğinde asgari ücrete yüzde 30 zam yapıldığı için, ihale işçilik keşif bedelinde de ücrete bağlı olarak aynı oranda artış olacak. Bir gün için devletten yüzde 30 fark talep edilecek" dedi.   Durumu "yüzyılın 2,5 milyar dolarlık tren soygunu" olarak nitelendiren Altaylı, olayı "Yozgat-Delice arasında bir demiryolu yapımı ihaleye çıkacaktı.  Bir avukat bu ihalenin üç firmadan oluşan bir konsorsiyuma verileceği, işin önceden planlandığı, bu firmalardan birinin de Bakan Uraloğlu’nun köylüsü ve eski AKP Trabzon İl Başkanı’na ait Sarıosmanoğlu İnşaat olduğuna dair bir suç duyurusunda bulundu" diye hatırlattı.  Altaylı, "rekabet varmış gibi görünsün" diye Kalyon, Cengiz, Rönesans gibi bilinen firmaların da davet edildiğini belirtti.  Altaylı, şöyle devam etti: "Acelenin nedenini, ihalenin niye 31 Aralık günü sonuçlandırılması gerektiğini bir müteahhite sorarak öğrendim. Şöyle ki! İhale 31 Aralık 2024 günü yapılacak. Yani 2024 takvim yılı içerisinde. 2024’te asgari ücret ne kadar? 17.002 TL. Asgari ücret 2025 yılında ne olacak? 22.104 TL. Yani yüzde 30 artmış olacak. İhalenin 31 Aralık 2024 günü yapılmasının nedeni bu işte. 2025’e geçildiğinde asgari ücrete yüzde 30 zam yapıldığı için, ihale işçilik keşif bedelinde de ücrete bağlı olarak aynı oranda artış olacak. Bir gün için devletten yüzde 30 fark talep edilecek. Yüzlerce milyon dolarlık bir fark ihaleyi alan firma tarafından kabul edilecek. Sevgili okurlar, maalesef şeytanın bile aklına gelmeyecek bu yöntemlerle memleket soyuluyor."  Yazının tamamı için tıklayın. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, 27 Aralık'ta yapılması planlanan Delice- Çorum Hızlı Tren Hattı Projesi ihalesini kazanan şirketlerin 26 Aralık'ta konuşulmaya başlanmasının ardından ihalenin 31 Aralık'a ertelendiğini duyurmuştu. Ertelenen ihaleye katılacak şirketlerin Kolin, Rönesans, Yapı Merkezi, Çelikler, Gülermak, YDA, Doğuş'tan oluşacağını belirten Yavuzyılmaz, "Bu ihale bu haliyle başlı başına kamu zararıdır" demişti.

Acemoğlu'ndan Türkiye ekonomisine tavsiyeler Haber

Acemoğlu'ndan Türkiye ekonomisine tavsiyeler

Gazeteci Fatih Altaylı'nın yayınına konuk olan Prof. Dr. Daron Acemoğlu Türkiye ekonomisine yönelik tavsiyelerde bulundu  Türkiye ekonomisi ve enflasyona yönelik dikkat çeken açıklamalarda bulunan Acemoğlu, ülkedeki en önemli problemlerden birinin 'fakirlik' olduğunu vurguladı.  Üç kritik nokta Daron Acemoğlu Türkiye ekonomisinin toparlanması için ne yapılmalı sorusuna 3 kritik noktaya değinerek cevap verdi. Eğitim ve yargıda reform vurgusu Türkiye'nin önünde 10-15 senelik bir pencere kaldığını, bunu kullanamazsa çağın gerisinde kalacağını söyleyen Acemoğlu, eğitim ve yargıda reforma vurgu yaptı. Teknolojinin kullanımına da dikkat çeken Nobel ödüllü profesör, "Türkiye'nin önünde 15 senelik bir pencere kaldı. Türkiye 15-20 sene içinde çok daha yaşlanmış olacak, çağın/teknolojinin gerisinde kalmış olacak ve büyük potansiyelini kullanması çok daha zor hale gelecek. O nedenle hızlı bir şekilde teknoloji ve beşeri sermayeye doğru yatırım yapılması lazım. Şirketlerin, işçilerin daha verimli hale getirilmesi lazım. Yatırımların daha doru yapılması lazım." değerlendirmesinde bulundu. Acemoğlu, güvenilir, saygı duyulur bir yargı düzeninin kurulması şart olduğunu söyledi. Daron Acemoğlu, "Buna paralel olarak eğitim sistemini elden geçirmek gerek. Rekabete açık, özgür düşünmeye programlanmış, yapay zekayı doğru kullanmayı bilen, yeniliklere açık ve yeniden söyleyeyim özgür düşünceli bir eğitim sistemi oluşturmadan Türk ekonomisinin kalıcı biçimde düzelmesi mümkün değildir." ifadelerine yer verdi.  İşçi ücretleri artmıyor Türkiye'de ekonomik problemlerin en önemli kaynaklarından bir tanesinin fakirlik olduğunu dile getiren Acemoğlu, İşçi ücretlerinin artmadığını, tek artırma yolunun asgari ücreti artırmak olduğunu söyleyerek verimliliğin düştüğünü dile getirdi: "Ülkede işçi ücretleri bu kadar düşük ama aynı zamanda da yarısı asgari ücretle çalışıyor. Bu denklemde bir bozukluk var. Bunu düzetmek için işçilerin verimliliğini artırmak gerekiyor ki işçilere olan talep artsın, iş adamları üretkenlikleri, karları arttıkları için işçilere daha fazla maaş vermek zorunda kalsın. Bunu çözünce fakirliği ve işsizliği çözüyoruz böylece enflasyona yol açan dinamakler de zayıflıyor. Teknolojiyi doğru kullanmamız lazım, bir tek otomosyonla olmaz. Aynı zamanda teknolojiyle işçilere yeni işler yaratmak, işçilerin yetenek ve bilgilerini artırmak gerekiyor. İşçi ücretlerinin artması için de eğitim ve teknolojiye yatırım yaparak verimliliği artırmamız lazım." 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.