SON DAKİKA
Hava Durumu

#Otomotiv Sektörü

Ekometre - Otomotiv Sektörü haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Otomotiv Sektörü haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Otomotiv sektörünün ihracatı arttı Haber

Otomotiv sektörünün ihracatı arttı

Türkiye otomotiv endüstrisi, Ekim ayında ihracatta önemli bir başarıya imza attı. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, sektörün Ekim ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre ,4 artış göstererek 3 milyar 582 milyon dolara ulaştı.  OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, Ekim ayı verilerinin bugüne kadar aylık bazda ulaşılan en yüksek ihracat rakamı olduğuna dikkat çekerek, binek otomobillerde %31, tedarik sanayisinde ise oranında büyüme kaydedildiğini bildirdi. Özellikle Fransa’ya yapılan ihracatın %27 artması dikkat çekti. Fransa'yı Almanya ve Birleşik Krallık izlerken, Slovenya, Romanya ve İspanya gibi ülkelere de yüksek oranlarda ihracat artışları sağlandı. Tedarik endüstrisi ve binek otomobillerde güçlü büyüme Otomotiv sektöründe Ekim ayının en büyük ürün grubunu Tedarik Endüstrisi oluşturdu. Bu alanda ihracatta artışla 1 milyar 395 milyon dolara ulaşıldı. Binek otomobiller ihracatı ise %31 artarak 1 milyar 313 milyon dolar seviyesine çıktı. Ancak, Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar ihracatında 'lik bir düşüş yaşanarak 387 milyon dolar seviyesine geriledi. Otobüs, Minibüs ve Midibüs ihracatı ise %5 artışla 224 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ülke bazında en dikkat çekici artışlar Almanya ve Fransa’ya tedarik endüstrisi üzerinden sağlandı. Fransa’ya %38, Romanya’ya %71, İspanya’ya ise %72 ihracat artışı görüldü. Binek otomobillerde Slovenya’ya ihracat 7 oranında artış göstererek dikkat çekti. Eşya Taşımaya Mahsus Taşıtlarda ise Birleşik Krallık ve İtalya gibi önemli pazarlarda ihracat düşüşleri kaydedildi. Avrupa Birliği ülkelerine ihracatta artış Ekim ayında otomotiv sektörünün Avrupa Birliği ülkelerine yaptığı ihracatta artış yaşandı. Bu dönemde AB ülkelerine yapılan ihracat, toplamda 2 milyar 512 milyon dolara ulaştı ve sektör ihracatındaki payı %71 olarak kaydedildi. Diğer Avrupa ülkeleri ihracattan ,5 pay aldı ve bu ülke grubuna yapılan ihracat arttı. Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesi'ne olan ihracat artarken, birçok Afrika ülkesine de oranında ihracat artışı sağlandı. Öte yandan, Orta Doğu ülkelerine yapılan ihracatta ’luk bir düşüş gözlendi. Otomotiv sektörünün küresel pazarlardaki geniş ihracat faaliyetleri, sektördeki dinamikliği ve rekabetçiliği göstermeye devam ediyor.

Çin’den Avrupa’ya karşı otomotivde Türkiye ittifakı Haber

Çin’den Avrupa’ya karşı otomotivde Türkiye ittifakı

Türkiye elektrikli araç ekosistemini geliştirmek adına birçok araştırma gerçekleştiren sarjagel.com, Çinli otomobil markalarının ülkemize yatırım yapmasının ardındaki motivasyonu irdeleyerek, Çin’in ülkemizdeki gelecek hedeflerine dikkat çeken öngörülerde bulundu. Genel Müdür Selçuk Nazik, “Hassas bir dengeyle ülkemizin yürüttüğü başarılı strateji devam ettiği takdirde Türkiye birkaç sene içinde elektrikli araç üretim üssüne dönüşebilir ve 1 milyar dolarlık yatırımın ardından, Çin’den gelecek 5-6 kat büyüklüğünde yeni yatırımlarla ülkemizde istihdam patlaması ve ekonomik gelişime sahne olabiliriz. Ülkemiz, Çinli elektrikli otomobillerin Avrupa’ya girişinde adeta bir kilit noktasında ve stratejik bir ittifak kuruyorlar. Çinli otomobil ve batarya üreticileri, ABD ve AB karşısında yatırım anlamında her geçen gün daha zorlu ve belirsiz bir ortamla karşı karşıya kaldığı için, Türkiye çok önemli bir konumda.” açıklamasını yaptı. 2023 yılında 4 milyondan fazla otomobil ihraç ederek, Dünya’nın en büyük otomobil ihracatçısı konumuna ulaşan Çin, aynı zamanda 1,2 milyon elektrikli araç ihraç ederek birçok pazarı domine etti. Diğer yandan Avrupa’daki yatırımları her geçen yıl artan Çin’in, Macaristan’da 4, Almanya’da 3, İspanya ve Polonya’da ise 1’er adet fabrikası bulunuyor.  Çin elektrikli araçların artık Dünya çapında benimsendiğini gördü ve fabrika yatırımlarının Çin’deki iç pazarın doygunluğa ulaşıp yavaşlaması karşısında yüksek katma değer ve imkân yaratan dış pazarlara kayacağını belirtiyor. Sarjagel.com Genel Müdürü Selçuk Nazik, Çinli EV üreticilerinin, batarya üretiminden çok daha fazla EV araç üretimine kayacağı sinyallerini de gördüklerini ifade ederken “Aynı zamanda Çinli elektrikli araç üreticileri, küresel çapta elektrikli araçların iyiden iyiye benimsendiğini gördü ve buna göre yeni bir strateji çizmeye başladı.” diyor.  Macaristan’ın ardından Çin’in Avrupa’ya karşı yeni müttefiki Türkiye Geçtiğimiz yıl ve 2022 yılında Avrupa’ya yapılan Çinli EV yatırımlarının yüzde 53’ünü alan Macaristan’a karşı, büyük otomobil üreticileri Almanya ve Fransa’nın rahatsızlık duyduğunu, Türkiye’nin ise Avrupa’ya girişte önemli bir rolü olduğunu aktaran Nazik “Hassas bir dengeyle ülkemizin yürüttüğü başarılı strateji devam ettiği takdirde Türkiye birkaç sene içinde elektrikli araç üretim üssüne dönüşebilir ve 1 milyar dolarlık yatırımın ardından, Çin’den gelecek 5-6 kat büyüklüğünde yeni yatırımlarla ülkemizde istihdam patlaması ve ekonomik gelişime sahne olabiliriz. Ülkemiz, Çinli elektrikli otomobillerin Avrupa’ya girişinde adeta bir kilit noktasında ve stratejik bir ittifak kuruyorlar. Çinli otomobil ve batarya üreticileri, ABD ve AB karşısında yatırım anlamında her geçen gün daha zorlu ve belirsiz bir ortamla karşı karşıya kaldığı için, Türkiye çok önemli bir konumda. Çinli otomobil üreticileri, bu atmosferde rekabet gücünü korumak adına Türkiye ile yaratıcı çözümler ve yeni iş birlikleri geliştirmeye devam edecekler.” şeklinde konuştu.  

Otomotiv sektörü 1 milyon adetlik satışa ulaşmayı hedefliyor Haber

Otomotiv sektörü 1 milyon adetlik satışa ulaşmayı hedefliyor

Ticaret Bakanlığı’nın aldığı önlemler ve TCMB’nin faiz kararları neticesinde sıfır otomobil hızlı bir şekilde alınıp satılan yatırım aracı olmaktan çıkmıştı. ‘Al-satçı’ olarak bilinen kişilerin otomotiv piyasasından çekilmesiyle birlikte bayiler bir yılı aşkın süreden sonra ‘gerçek’ müşterilerle baş başa kaldı. Hal böyle olunca markaların elindeki araç stokları artmaya başladı. Takas dahil destekler 200 bin tl'yi aştı Yıl sonuna kadar satışlarda vites küçültmek istemeyen markalar ekim ayı itibarıyla kampanyalarını hızlandırdı. Bazı modellerde nakit alımlarda 125 bin TL’yi bulan indirimler yapılırken, bazı modellerde ise takas dahil destekler 200 bin TL’yi aştı. Kampanyalar arasında BDDK’nın kredi kullanım koşulları çerçevesinde yüzde 0 ila yüzde 2 arasında değişen kredi seçenekleri de bulunuyor. Kredili araç satışları durdu Her ay satış rekorları kıran otomotiv pazarında aslında son çeyrekte önemli oranda yavaşlama bekleniyordu. Çünkü artan kur, enflasyon ve tüm modellerin artık yüzde 80’lik ÖTV dilimine girmesiyle en ucuz otomobilin fiyatı 725 bin TL’ye (Hyundai i10) ulaşmıştı. Üstelik aylık faizlerin yüzde 4’lere çıkması ve BDDK’nın kullanım limitlerini güncellememesi nedeniyle kredili araç satışları da neredeyse durdu. Yapılan kampanyaların da desteğiyle aylık satışların 80-90 bin adet bandında devam etmesi v e toplam satışların 1 milyon adedi geçerek tarihi rekor kırmasına kesin gözüyle bakılıyor. Türkiye otomobil ve hafif ticari araç pazarında son rekor 983 bin 723 adetle 2016 yılında kırılmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.