Petrol fiyatlarında düşüş
Brent vadeli petrol kontratları %0,1 düşüşle varil başına 84,76 dolara, ABD'nin West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü ise %0,2 düşüşle 81,78 dolara geriledi. Düşüş, ABD Merkez Bankası'nın Eylül ayından itibaren faiz oranlarını düşürmeye başlayabileceğine dair artan beklentilerle bir miktar sınırlandı.
Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin, Nisan-Haziran döneminde %4,7 ile 2023'ün ilk çeyreğinden bu yana en yavaş ve Reuters anketinde öngörülen %5,1'in altında bir büyüme kaydetti. Bu yavaşlama bir önceki çeyrekteki %5,3'lük büyümenin ardından geldi. Buna ek olarak, Çin'in Haziran ayındaki rafineri üretimi, bakım faaliyetleri, azalan işleme marjları ve zayıf yakıt talebinin etkisiyle geçen yılın aynı ayına göre %3,7 düşerek üst üste üçüncü aylık düşüşe işaret etti.
Pazartesi günü, Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell'ın yorumları piyasa katılımcıları tarafından, ikinci çeyrekteki son üç ABD enflasyon okumasına dayanarak, faiz indirimlerinin ufukta olabileceğine dair bir işaret olarak algılandı. Düşük faiz oranları borçlanmanın artmasına yol açabilir ve potansiyel olarak ekonomik büyümeyi ve petrol tüketimini canlandırabilir.
Arz açısından bakıldığında, Yemen'deki Husi savaşçılarının Pazartesi günü Kızıldeniz ve Akdeniz'de aralarında bir petrol tankerinin de bulunduğu üç gemiye saldırı düzenlemesiyle Orta Doğu'da tansiyon yükseldi. Ancak bu çatışmalar henüz petrol arzını doğrudan etkilemedi. Saldırılar gemilerin daha uzun rotalar izlemesine yol açarak petrolün transit geçiş süresini uzattı.
Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak Pazartesi günü yaptığı açıklamada OPEC+ ülkeleri arasındaki üretim anlaşmasına atıfta bulunarak küresel petrol piyasasının yılın ikinci yarısında dengelenmesinin beklendiğini ifade etti. Bu görünüm, önümüzdeki aylarda petrol arz ve talep dinamiklerinin istikrara kavuşacağına işaret ediyor.