SON DAKİKA
Hava Durumu

#Tüsiad Başkanı

Ekometre - Tüsiad Başkanı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tüsiad Başkanı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bilgi ve iletişimin pazar büyüklüğü, 33 milyar dolar oldu Haber

Bilgi ve iletişimin pazar büyüklüğü, 33 milyar dolar oldu

Bu yıl, bilgi teknolojilerinin, iletişim teknolojilerinin önüne geçtiği bir yıl oldu. Bunu sağlayan en büyük faktör ise yazılım sektörü oldu. TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Tombalak “Yıl geneline bakıldığında 2024, 2023 yıl genelinde ulaşılan rakamları koruduğumuz bir yıl oldu” dedi. TÜBİSAD Başkanı, yurt içinde ilk çeyrek teknoloji yatırımlarının toplam tutarının 112 milyon dolarla 3 milyar dolar gerçekleştiren İngiltere'nin gerisinde kaldığını belirtti. Türkiye’de, bilgi ve iletişim sektörlerinin pazar büyüklüğü, 33 milyar dolara ulaştı. Bilgi teknolojilerinin iletişim teknolojilerini geçmesini sağlayan en büyük faktör ise yazılım sektörü oldu. TÜBİSAD “Yatırım büyüklüğü konusunda hala gerideyiz” TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Tombalak, sektöre dair “Sektör bu yıl hedefine ulaşamayacak. Bu yıl, geçen yıl ki rakamları koruyacak gözüküyor. Katlanarak büyümesi olması istenen sektör bu yıl güçlü büyüme sağlayamayacak. Büyümenin ana kaynağı yatırım ortamının iyi olmasıdır. Tüm sektörler dünya genelinde yapay zekayla ilerliyor. Yapay zeka üreten şirketler öne çıkıyor. Ülkemizde ilk 3 ve 6 aylık dönemde Türkiye’de yatırım alan şirket sayısı olarak Avrupa’nın önünde. Ancak yatırım büyüklükleri konusunda gerideyiz. Donanım tarafında yüzde 2 küçülme görüyoruz, yazılım tarafı yatay seyredecek gözüküyor. Ekonomideki belirsizlik tereddütleri artırdı” açıklamasını yaptı. “Yurt içinde ilk çeyrek teknoloji yatırımlarının toplam tutarı 112 milyon dolar, İngiltere’de 3 milyar dolar” TÜBİSAD Başkanı, yatırım iklimine dair sorumuzu “Yatırım ortamının gelişmesi önemli. İlk 3 ayda toplam yatırım miktarı 112 milyon dolar, aynı dönem İngiltere’de teknoloji yatırımlarının toplam tutarı 3 milyar dolar. Bu 3 milyar doları yatırım şirketleri, özel sektör yapmış. Bu önemli bir boyutu. Diğer yandan önemli olan, yatırımları scaleup’lara yapmak olmalı. HIT30 Yatırım Destek Programı’nı önemli ve değerli görüyorum. Yetenek hacmi ve yetiştirme konusunda bu bölgenin en iyisiyiz. Teşviklerde, AR-GE merkezlerine daha çok yatırım kaydırılmalı. Artık bölgesel veri merkezleri oluşturmak gerekli.” şeklinde yanıtladı.

TÜSİAD Başkanı: Instagram'ın kapatılmasını doğru bulmuyorum Haber

TÜSİAD Başkanı: Instagram'ın kapatılmasını doğru bulmuyorum

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, "Instagram'ın kısıtlanmasını doğru bulmuyorum" dedi. Turan TÜSİAD olarak Instagram'ın kapatılmasını doğru bulmadıklarını söyledi. Uygulanan programı desteklediklerini ifade eden Orhan Turan, para politikasına ilişkin, "Faiz indirimini konuşmak için biraz erken" diye konuştu. Orhan Turan, "Acı reçeteyi hissediyoruz" açıklamasını yaptı. Ekonomiye ilişkin soruları yanıtlayan Turan'ın açıklamalarından satır başları şöyle: "Türkiye bangladeş ile değil fransa ile rekabet etmeli" Belirsizliğin çok olduğu bir dönemden geçiyoruz. Trump'ın kazanması durumunda Rusya-Ukrayna savaşının biteceği konuşuluyor. Suudi Arabistan'da çok ciddi bir potansiyel var. Orta Doğu Türkiye ihracatı için önemli. Türkiye, Bangladeş'le değil Fransa ile rekabet etmeli. Avrupa ile kötü olma şansımız yok. İhracatımızın yüzde 50'sini oraya yapıyoruz. Bizim en önemli sorunlarımızdan biri faktör verimlilikte artış olmaması. Uygulanan politikaları destekliyoruz TUSİAD olarak uygulanan politikaları destekliyoruz. Türkiye'nin en büyük önceliği enflasyonla mücadele. Biz enflasyonu tek haneye düşüremediğimiz sürece hiçbir şey yapma şansımız yok. Program hazırlanırken ekonomi kurmayları yaklaşık 70 ülkenin dezenflasyon sürecinin incelendiğini ve sabredilmesi gerektiğini anlattı. Para ve maliye politikalarının ardından yapısal reformlar gelmedi. Resesyona girmeden düşük büyüme ile bu süreci aşabiliriz. INSTAGRAM'ın topyekun kapatılmasını doğru bulmuyoruz. Hukuk, eğitim, tarım, sanayi, istihdam gibi alanlarda reform yapmak zorundayız. Instagram'ın kısıtlanmasını doğru bulmuyorum. Kanunlara uyulmuyorsa orada belli yaptırımlar uygulanabilir. Topyekün kapatmayı doğru bulmuyoruz. İş dünyasında finansman ve insan kaynağı sıkıntısı var. Son iki yılda iş dünyasında finansman ve insan kaynağı sıkıntısı var. Nitelikli insan kaynağı yaratamazsanız katma değer oluşturamıyorsunuz. Faiz indirimini konuşmak için biraz erken. TCMB'nin yıl sonu hedefini ümit ediyorum yakalarız. 2025'te enflasyonu yüzde 20'nin altına indirmek zor. Acı reçeteyi hissediyoruz.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.