SON DAKİKA
Hava Durumu

Marmarabirlik Başkanı Asa: Hedefimiz 2.2 milyar TL ciro

Haber Giriş Tarihi: 23.11.2022 14:00
Haber Güncellenme Tarihi: 23.11.2022 16:08
Kaynak: İHA
Marmarabirlik Başkanı Asa: Hedefimiz 2.2 milyar TL ciro

 

 

“2022/2023 iş yılında 60 bin ton ürün alım planı ve 1 milyar 500 milyon TL alım bütçesi yaptık.” “2023 yılında beklentimiz 2 milyar 200 milyon TL ciroya ulaşmak..” “Hedefimiz ihracat yaptığımız 60 ülkede etnik pazar dışında da tercih edilen marka olmak” “Ürün portföyümüzde 330 çeşit ürünümüz bulunuyor, 237 çeşidini ihraç ediyoruz.”

 

Röportaj: Kenan SERTALP

 

Marmarabirlik 60 ülkenin raflarında gururla Bursa ve Türkiye’nin bayrağını taşıyor. Zeytin ürünlerinin çeşitlendirilmesi ve katma değerli lezzetlerin sofralarda yer alması çabasıyla geçtiğimiz yıl 1 milyar TL ye varan bir ciroya imza attı. Başkan Hidamet Asa 2010 da zararda teslim aldığı Marmarabirlik’i geçtiğimiz yıl yaklaşık 100 milyon TL kâra geçirdi. Başkan Hidamet Asa'nın "uzun zamandır gelmiyorsun" sitemi üzerine Marmarabirlik'n Bursa'daki dev tesislerinde buluştuk.

İşte sohbetimiz, keyifli okumalar..

 

 

 

Siz görevi sanırım 2010 yılında devraldınız. O günkü Marmarabirlik fotoğrafını çekelim mi?

 

“Evet, 2010 yılından önce Marmarabirlik’in öz kaynakları her geçen gün erimekte ve kredi faizlerine gitmekteydi. 2010 yılından bugüne hiç kredi kullanılmamış, ürün bedelleri Marmarabirlik’in kendi öz kaynaklarıyla ödenmiştir. Bu da başarıyı getirmiş, Marmarabirlik her geçen gün daha da büyümüştür. Kâr elde edilmeye başlanmış, kârlılık yatırıma dönüştürülmüştür. Marmarabirlik Yönetim Kurulunca ürün alındıktan sonra ve ürün satıldıkça ürün bedellerinin ödendiği bir sistem kurulmuştur.”

 

Birkaç gün önce ürün alım fiyatlarınızı açıkladınız. Nasıldı fiyatlarınız?

 

“2010 yılından bugüne üreticinin yanında olan Marmarabirlik bu kampanya döneminde de ortaklarına sahip çıkmıştır. Yönetim Kurulunun almış olduğu karar doğrultusunda 2022/2023 iş yılı kampanya ürün alım fiyatları; Tavan fiyat (180 dane) 46 TL,  200 dane 40 TL, taban fiyat(380 tane)  18 TL, yağlık zeytinin kg fiyatı ise 16 TL olarak belirlenmiştir.

Marmarabirlik, piyasada yaşanan fiyat artışları sebebi ile   tavan fiyatı 54 TL’ye,  taban fiyatı  18,50 TL’ye, yağlık zeytini de 16,50 TL’ye yükselterek  kısa bir sürede fiyat güncellemesi yapmıştır.”

Anlıyorum ki seneye soframıza bir kilo zeytin 100-120 TL ye gelebilecek.. Ne kadar miktarda zeytin alacak ve ne kadar bir bütçe ödeyeceksiniz?

 

“Ortaklarımızdan toplam 76 bin ton rekolte beyanı geldi. Gelen yüksek rekolte beyanına rağmen ortaklarının mağdur olmaması için kota uygulanmadı. Marmarabirlik 2022/2023 iş yılı ürün alım kampanyasında yağlık dahil 60 bin ton ürün alım planı ve 1 milyar 500 milyon TL alım bütçesi yaptık.”

Döneminizde yapılan yatırımlar miktar ve tutar olarak hatırınızda mı?  

 

“Elbette Kenan bey.. 2010’dan bugüne Entegre Tesisler başta olmak üzere toplam 170 milyon TL’lik yatırım yapılmıştır. Entegre Tesislerinin ambalajlı ürün anlamında yıllık üretim kapasitesi 30 bin tonlardan, 55 bin tonlara yükseldi. 2010 yılında 8 kooperatifimizde 50 bin tonlarda olan depolama kapasitemiz, yapılan yeni yatırımlarla 80 bin tonlara çıktı.”

 

Tam da burada hedeflerinizi sorayım..

 

“Hedefimiz; depolama kapasitemizi 100 bin tonlara ulaştırmaktır. 2010 yılında Marmarabirlik ‘in öz kaynakları 111 milyon TL’den bugün 950 milyon TLye yükselmiştir. 2023 yılında hedefimiz 2 milyar 200 milyon TL ciroya ulaşmak..”

 

İhracata gelmek istiyorum. İhracat yaptığınız kaç ülke var? Toplam cironuzun ne kadarını ihracat oluşturuyor ve sektördeki durumunuzu nedir?

“2010 yılından bugüne dış pazar hacmini sürekli artıran Marmarabirlik bu süreçte, ihracat yaptığı ülke sayısını da 18’den 60 ülkeye çıkarmayı başardı. Birliğimiz Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM)  ihracat şampiyonları listesinde zeytin ve zeytinyağı sektöründe 7 kez ihracat şampiyonu olmuştur. Toplam ciromuzun % 25’lik kısmını ihracat oluşturmaktadır. Hedefimiz ihracat yaptığımız 60 ülkede etnik pazar dışında da tercih edilen marka olmaktır.”

Çok güzel.. Doğrusu ABD yolculuğumda THY nin Marmarabirlik zeytinyağı ikram etmesinden ve New York’da Miami’de markette ürünlerinizi görünce ne kadar gururlandım, anlatamam, hatta sizi oradan arayarak tebrik etmiştim. Raflarda kaç çeşit ürününüz var ve onun kaçını yurt dışına satabiliyorsunuz?

“Evet, çok teşekkür ederim. Ürün portföyümüzde 330 çeşit ürünümüz bulunmakta Kenan bey. Bu ürünlerden geçmiş iş yılında 237 çeşidi yurtdışı satışlarımıza konu oldu.”

Mehmetciğimizin sofrasında ürünleriniz var mı?

“Milli Savunma Bakanlığı ile 2018 yılında imzalanan gıda maddeleri tedariki protokolü kapsamında, Türk Silahlı Kuvvetleri(TSK)’mizin sofralık siyah zeytin, yeşil zeytin, zeytin ezmesi ve zeytinyağı ihtiyacı Birliğimiz ürünlerinden karşılanmaktadır. Üreticinin alın terini emeğe dönüştüren Marmarabirlik olarak başta ülkemizin bekası için görev yapan Mehmetçiğimize ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin tüm mensuplarına ürün vermenin gururunu yaşamaktayız..”

Turquality Programında yer aldınız mı?

“Yaptığı yatırımlarla kendini sürekli yenileyen, ürün çeşitliliğini genişleten, kalitesini sürekli artıran, tüketici memnuniyetine büyük önem veren, ortaklarının refah seviyesini artırmak için yetiştirdikleri ürünün değerine değer katan Marmarabirlik, Türkiye’de Turquality Marka Destek Programı’na dahil edilen ilk kooperatif oldu. Böylece Dünya genelinde ve Uluslararası pazarda küresel bir marka olma yolunda önemli bir adım daha attık.”

En önemli soruyu en sona sakladım.. Birliğinize Devlet destekleri var mı, var ise yeterli mi?

 

“Türkiye'nin en önemli tarımsal ürünleri arasında yer alan zeytin ve zeytinyağı üretiminde devlet desteğinin mutlaka artırılması gerekir. Temennimiz bunun Birlikler vasıtasıyla sağlanması ve denetlenmesidir. Böylece hem Kooperatif Birlikleri hem de üretici rahatlar. Marmarabirlik’in bir kooperatif markası olarak başarısı ortadadır.”

 

Anlıyorum ki bu konuda dertlisiniz.. Türk insanının başarılı olamadığı konuların başında birlikte kollektif olarak iş yapamamak geliyor, ortaklık kültürümüz maalesef çok zayıf. Pek çok üründe kooperatifleşme olamadığı için üreticiler maalesef her dönem “ürettikleri ürünün para etmediğini seneye ekmeyeceklerini, dinleyeceklerini ve aracıların çok para kazandığını” anlatırlar ama hiçbir zaman bir araya gelmeyi düşünmezler, düşünseler de beceremezler. Marmarabirlik bu konudaki Türkiye’nin en büyük başarı hikayelerinden birisi. Marmarabirlik’in kıymetini devletimiz bilmeli diye düşünüyorum. Umarım en kısa zamanda devlet destekleri konusunda gerekli çalışmanın yapılmasını diliyorum.Verdiğiniz bilgiler ve ev sahipliğiniz için çok teşekkür ediyorum.

 

Marmarabirlik hakkında:

Marmarabirlik, dünyanın en kaliteli sofralık zeytinlerinin yetiştirilmesi, daha   iyi koşullarda  pazarlanması amacıyla, bölge zeytin üreticilerinin karşılıklı yardım ve  dayanışma içerisinde  1954 yılında kurmuş oldukları bir Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'dir. Zeytin denince ilk akla gelen Marmarabirlik, adını aldığı Marmara Denizi'nin Güney sahilleri boyunca doğuda İznik Gölü çevresinden, batıda Trakya'da Mürefte'ye kadar uzanan bir yay içerisinde konuşlanmıştır. Marmarabirlik; Bursa ilinde; Gemlik, Mudanya,  Orhangazi ve İznik  Kooperatiflerini, Balıkesir ilinde;  Erdek, Edincik ve Marmara Adası Kooperatifleri, Tekirdağ ilinde  Mürefte Kooperatifini içine alan 8 Kooperatifi ve 30 bin aktif ortağı olan bir kurumdur. Marmarabirlik ortaklarının ürettikleri zeytinleri Bursa ili Başköy Entegre Tesislerinde sofralık zeytin, zeytinyağı ve zeytin ezmesi olarak işleyerek, yurtiçi ve yurtdışı pazarda satışa sunmaktadır.

 

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.