SON DAKİKA
Hava Durumu

Elektrikli aracınızı kim tamir edecek?

Dünya genelinde elektrikli araçları tamir etme yetkinliği olan bağımsız tamir atölyesi ve teknisyenlerin eksikliği, araçların onarım ve garanti maliyetlerini artırma tehdidi oluşturuyor

Haber Giriş Tarihi: 08.09.2023 11:43
Haber Güncellenme Tarihi: 08.09.2023 11:43
Kaynak: Seçiniz
https://ekometre.com/
Elektrikli aracınızı kim tamir edecek?

Teknisyen eğitim kuruluşları, garanti sağlayıcıları ve tamirciler; bağımsız tamir atölyelerinin elektrikli araçları sağlıklı tutmak için hayati olduğunu söylüyor; çünkü bunlar bayi satıcılarının hizmetlerine kıyasla çok daha ucuz. 

Birçok atölye sahibi ve teknisten, yüksek voltajlı araçları onarmak için gereken eğitim ve ekipman maliyetlerine çekinceli yaklaşıyor. Özellikle yolda çok az elektrikli aracın gezdiği bir dönemde, 400 ve 800 voltluk sistemlerin deneyimsiz veya eğitimsiz teknisyenleri tehlikeye atma riskli söz konusu. Uzmanlar, mekaniklerin elektrikli segmenti yok saymasıyla tüketicilerin daha yüksek faturalar ve uzun tamir süreleriyle karşı karşıya kalmasından endişe ediyor.

Milano'da bağımsız bir tamir atölyesinin sahibi olan 60 yaşındaki Roberto Petrilli, İtalya'da elektrikli araç satışları hâlâ düşükken ve şarj ağı çok küçükken gereken ekipman için 30 bin avro harcamak istemediğini paylaşıyor, "Emekli olmama yedi yıl var ve buna değer olduğunu düşünmüyorum".

Otomobil tamir endüstrisi, pandemiden bu yana hâlihazırda bir işçi sıkıntısı çekiyordu. ABD'de elektrikli araç satışları Avrupa'nın gerisinde kalsa da, İş İstatistikleri Bürosu, 2031'e kadar yıllık bazda yaklaşık 80 bin elektrik işçisinin gerekeceğini tahmin ediyor; bu, söz konusu araçları tamir edecek veya şarj cihazları kuracak teknisyenleri de içeriyor.

İkinci el araç garanti sağlayıcısı Warrantywise tarafından paylaşılan veriler maliyetlerin çoktan yükseldiğini gösteriyor: bir Tesla Model 3 için bir yıllık garanti, karşılaştırılabilir fiyatlı fosil yakıtlı modellere göre üç kat fazla.

Otomobil üreticileri, teknisyenleri yetiştirmek için çaba gösteriyor. Piyasa lideri Tesla, potansiyel teknisyenleri eğitmek için ABD'deki halk eğitim merkezlerinde kurslar başlattı ve bağımsız tamir atölyeleri için eğitim sağlıyor. The Siemens Foundation da, ABD teknisyenlerini araç şarj cihazları kurma ve bakım yapma eğitimi için 30 milyon dolarlık bir program açıkladı.

The Motor Traders' Association of New South Wales (MTA NSW) temel elektrikli araç eğitiminin, yaklaşık 50 bin lisanslı otomotiv teknisyeni için 100 milyon 64,7 milyon dolara mal olacağını tahmin ediyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.