SON DAKİKA
Hava Durumu

Belediyeler sadece kaldırım yenilemiyorlarmış

Yazının Giriş Tarihi: 23.09.2024 11:26
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.09.2024 11:33

Terme, Samsun’un Bafra ve Çarşamba’dan sonra üçüncü büyük ilçesi. 72 bin civarında nüfusu ile aslında küçük bir belediye. Şirin bir sahil şehri, keşkek ve yerel pidesi ile meşhur. Bir yönüyle daha tanımanızı istedim. Genelde büyük büyük şirketler ve teknoloji alanında çalışan şirketlerimizde duymaya alışkın olduğumuz AR-GE faaliyetlerinin müthiş başarılı iki örneğini inceleme fırsatı buldum bu ay Terme’de. Büyükşehir belediyelerinde Şube Müdürlüğü olarak kurgulanan bu hizmeti gerçekleştirecek birimlerin iş tanımı özetle:

“Kamu hizmetleri ve yerel yönetimler alanında, dünya örneklerini araştırmak, gelişmeleri takip etmek, yapılan araştırmaları değerlendirerek, yenilikçi hizmet uygulama ve proje fikirleri geliştirmek ve Belediyenin ilgili birimleri ile paylaşmak.”

Genelde küçük bir ilçe belediyesinde görmediğimiz bir şekilde, belediye başkanının vizyonerliği olsa gerek, 9 yıl önce Terme’de AR-GE Uzmanı istihdam edilmiş. ARGE Uzmanı, Murat Aslan Bey’i önceki işlerinden tanıyorum. Uzun zamandır bana bahsettiği iki çalışmasının son halini görmek için kendisini ziyarete gittim.

Öncelikle Murat Bey, ilçenin küçük sanayi sitesindeki ölçek sorunu bulunduğunu gözlemleyip, işletmelerin sermaye ve bilgi yetersizliği nedeniyle büyük nitelikli makine ekipmanları yatırımı yapamadığını gördüğünü söylüyor. Bu konuda yaptığı araştırmalar ile Sanayi Bakanlığı ve (OKA) Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’ndan edindiği bilgiler ile 11 küçük sanayi esnafını ve Sanayi Bakanlığı fonlarını OKA aracılığı ile bir araya getiriyorlar. İlgili bütçenin yarısı bakanlık tarafından karşılanırken 11 esnafta eşit küçük yatırımlar ile saç kesme ve bükme, kumlama ve büyük vinçlerin de bulunduğu “Terme Ortak Kullanım Tesisi” ne ortak oluyorlar.

Murat Aslan “Bu işbirliği sayesinde hem büyük bir yatırım çok daha hesaplı hale getirilmiş oldu, hem de sadece civar ilçelere ve illere iş yapabilen bir küçük sanayi sitesi, ihracat yapabilir hale geldi.” diyor.

İşin Bütçesi: 20.000.000 TL

Esnafın Katkısı: 10.000.000 TL

Sanayi Bakanlığı Katkısı: 10.000.000 TL

Bugünkü Yatırım Değeri : 55-60 milyon TL

Bu kadarla kalmamış Terme Belediyesi ve ARGE Birimi, SOGEP – Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında yine OKA ve Sanayi Bakanlığının fonları kullanılarak bu kez kadınları işgücüne ve iş dünyasına katmak üzere harekete geçmişler.

Proje dahilinde bakanlığın sağladığı fonlar ile 20 gönüllü ev kadını kültür mantarı üretimi için eğitimlere alınmış. Organik gübrelerinde tedarik edilebildiği bir işleyiş oluşturulup, iklimlendirme yeteneği de bulunan bu tesiste dikey tarım olarak a ünitesi oluşturulmuş. Bu ünitelerde üretilen mantarları ve civarda üretilmiş diğer taze meyve ve sebzeleri de kurutabilecek bir kurutma ve paketleme birimi de bu tesise eklenmiş.

10 Milyon TL bütçeyle (mantar çadırları, soğuk hava deposu, sosyal donatı ve meyve sebze kurutma tesisi binası ve makinaları) gerçekleştirilen bu projede 7 mantar çadırı sahiplendirilmiş ve kullanıma alınmış durumda. Üretilen ve kurutulan ürünler için yakın zamanda Samsun’daki büyük hipermarketlerden ikisi tedarik anlaşması yapmış.

Murat Aslan “Projede yaşadığı en büyük zorluğun, bu tür birliktelikler ile büyük işlerin başarılabileceğini, devletin de gerekli fonlarla bu projeleri destekleyebileceğine yerel iş sahiplerini ve ev kadınlarını ikna etmek olduğunu” söylüyor ve ekliyor:

“Anadolu’da bu tür başarılı projeler artmalı ki, yerel üretim ve yerel ekonomi gelişmeli, sadece birkaç büyük şehirde oluşan birikmelerden yaşanan sorunların da önüne geçilmeli.”

Darısı diğer belediyelerin başına!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.