SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa ödediği verginin karşılığını alamıyor ise…

Yazının Giriş Tarihi: 17.09.2024 15:49
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.09.2024 15:53

Bursa’nın önceki Büyükşehir Belediye Başkanları hep Bursa’da üretim yapan fabrikaların, vergilerini Bursa’daki vergi dairelerine ödemesi ve dolayısıyla Bursa’da toplanan vergilerden pay alan Büyükşehir Belediyesinin hak ettiği gelire kavuşması için mücadele ettiler.

Fakat pek de başarılı oldukları söylenemez çünkü ülkenin en büyükleri sıralamasında ilk 100 de yer alan firmalardan sadece TOFAŞ vergisini Bursa’da ödüyor, diğer önemli sanayi kuruluşları halen vergilerini İstanbul’a ödemeye devam ediyor. Bursa’nın çevresini, havasını, suyunu, trafiğini ve tüm güzelliklerini tüketen firmalar maalesef İstanbul’da vergi ödeyerek bu payın İstanbul’a gitmesine alet oluyorlar.

Gömlek olmadı pantolon verelim

Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik, kendisini ziyaretimde farklı bir gelir kaynağını benimle paylaştı. Halisçelik denenmişi deneyip aynı sonucu almak yerine, ekonomist ve Hazine bürokratı kimliğiyle geliştirdiği gene vergi ödeme eksenli farklı bir proje üretmiş; Bursa Kazanacak Bursa’nın vergi artıracak ve dolayısıyla Bursalı’nın da o vergiden doğan payla daha iyi ve konforlu bir hizmet almasını sağlayacak çok önemli, bir o kadar da kolay bir yöntem.

Projeyi inceledikten sonra araştırdım, Bursa'nın son 3 yılda ithalatı her yıl birer milyar artmış. Bursalı firmalar 2021 de 8, 2022 de 9, ve 2023 de 10 milyar dolar ithalat yapmış.

Bursa firmalarının ithalatlarıyla ilgili vergilerden olan “ticaret muamelelerinde alınan gümrük vergisi” ve “ithalattan alınan KDV” yi, farklı şehirlerdeki hava ve deniz limanlarından, gümrük kapılarından ülkeye girse dahi, Bursa saymanlıklarına ödemesi halinde buradan da çok büyük bir gelir kaynağı oluşturulabilir. Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik görüşmemizde “200 milyon TL ye varan bir kaynağın Bursa için oluşabileceğini” anlattı.

Peki nasıl olacak?

Tabii ben de sordum, nasıl olacak? Halisçelik gayet basite indirgeyerek görsellerle anlattı:

“Gümrüklerde verilen beyannamenin içerisinde yer alan 2 tane noktaya Bursa'nın saymanlık kodunun girilmesiyle mümkün olabiliyor. Nerelerin hangi şekilde doldurulacağı ile ilgili de Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak çok detaylı bir broşür hazırladık. Yani ithalat yapan firmaların temsilcileri veya gümrük müşavirleri beyannameyi doldururken 2 tane kutucuğa Bursa kodunu girdikleri takdirde 200 milyon liraya yakın bir kaynağın Bursa'ya gelmesi sağlanmış olacak.”

Çağrımı duyan duymayana iletsin

Bendeniz de Bursalı okurlarımızın çoğunluğunu oluşturan iş insanları, yöneticiler ve ithalat/ihracat sorumluları ile özellikle gümrük müşavirlerine bu çağrıyı iletiyorum ve Bursa’da ithalat yapan tüm firmaları bu kampanyaya katılmaya davet ediyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.