SON DAKİKA
Hava Durumu

Köfteci Yusuf Akkaş neden hatalı?

Yazının Giriş Tarihi: 11.10.2024 14:43
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.10.2024 16:33

Yusuf Akkaş’ın öyküsü, Bursa Yenişehir’in Kızılhisar köyünde dünyaya gelmekle başladı.

Bursa Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi'nden mezun olarak mektepli olmaya da cüret etti.

Askerlik sonrası Bursa’nın 5 yıldızlı bir otelinin mutfağında komi olarak işe girdi, yıllarca kalıp usta aşçı olmak varken işten ayrıldığı/atıldığı için hatalı.

İznik’te küçük bir dükkan açıp, Yenişehirli bir kasap/ızgara restoranından (ki halen Yenişehir’de aynı dükkan devam ediyor, köftesini yemek için giderim) veresiye köfte alıp pişirip sattığı için hatalı!

Derken büyüyen müşteri portföyü ile ikinci dükkanını Orhangazi Yalova çıkışında, üçüncüsü Bursa’da derken işlerini büyütüp zincir haline gelmekle hataların en büyüklerinden birini yaptı.

Bursa Yenişehir’de entegre bir et tesisi kurarak devletin denetimiyle ülkenin en fazla et işleyen ve bunu şubelerine tek elden dağıtan bir soğuk zincir lojistik sistemi kurmayı becererek hata etti.

Türkiye’nin 42 ilinde 278 şube açarak, 12 bin kişi istihdam ederek, Bursa vergi sıralamasında milyar dolarlar ihracat yapan fabrika ve holdingleri geride bırakıp ilk 30 da yer alarak devletine yüksek vergi ödeme hatasını işledi.

Pek çok insanın teklifini kabul etmeyerek franchise vermedi, sisteminin bozulmasına müsaade etmedi ama pek çok da düşman kazanma gafletinde bulundu.

İnsanlara makul fiyatlarla et yemek imkanı sundu, yanında bol kepçe ikramlarıyla ve hızlı servisiyle müşteri kitlesini çoğalttı ama komşu restoranların şimşeklerini üzerine çekme hatasını da yaptı.

Ülkemizde hiçbir yerli markanın bu kadar şubeye ulaşamadığı gerçeği kabak gibi ortadayken, metrekare olarak yabancı fast food zincirlerinden kat be kat büyük şubeleriyle, dev holdinglerin ayağına basma gafletinde bulundu.

Sıfır sermaye ve borç ile başladığı ticari hayatında, tez yazılacak bir başarıyla 2 milyar dolarlık bir marka oluşturmayı becermek gibi bir hata etti.

Ve bir Bursa çocuğu olarak, bir Bursa markasını taşıdığı zirvede kalması için üretim ve sevkiyatta alabileceği tüm denetlenebilirlik önlemlerini aldı. (şahit numuneler, sevkiyatta barkod sistemi, hijyen…)

Ama ironi bir yana gerçek hatası bunların ötesinde iletişim stratejisi kurmadı. Kriz anında A-B iletişim planı oluşturmadı. Tüm sistemin iki satır haberle çökebileceği gerçeğini gör(e)memek affedilemez bir hata idi ve iki gün susarak iletişim kazasının üstüne tüy dikti.

Ben ne mi yapacağım?

Elbette Bursalı bir ekonomi gazetecisi olarak Bursalı markaya, vergisini Bursa’da ödeyen Köfteci Yusuf’a sahip çıkacak bu satırları yazdığım diyarlardan Bursa’ya döner dönmez Köfteci Yusuf’a gidecek ve köftesini, dönerini yiyeceğim. Dönecek değilim.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.