SON DAKİKA
Hava Durumu

Üçüncü Havalimanı’ndan notlar

Yazının Giriş Tarihi: 04.05.2018 14:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.05.2018 14:47

Limak Holding’in patronu Nihat Özdemir beyle geçenlerde bir toplantıda karşılaştığımızda “3. Havaalanı’nı görmeyi istediğimi” söyledim. Sağolsun kırmadı, her zamanki nezaketiyle memnuniyetini ifade ederek basın danışmanı Evrim Ergin’e organizasyonu gerçekleştirmesini söyledi.

Limak Uludağ Elektrik Genel Müdürü Ali Erman Aytaç’ın da eşlik ettiği bu inceleme gezisinde Bursa’dan 2 saat 40 dakika sonra 3. Havaalanı inşaat sahasına geldik..

Bizi havaalanında karşılayan Evrim Ergin eşliğinde 77 km2 büyüklüğündeki bu dev alanda gezdik, brifing aldık. Rakamsal büyüklükleri de etkileyici fakat gözle görünen manzara müthiş. Bu kadar büyük bir alanda karınca gibi çalışan binlerce kamyon, otobüsler, dümdüz edilen tepeler, günlük 1,5 milyon m3 hafriyat, arı gibi 24 saat çalışan 35 bin işçi..

Yapımı ve işletmeyi üstlenen firmalar Türk, mühendisler Türk, çalışanlar Türk. Gurur duymamak elde mi?

Atılan taş, kurbağaları ürküttü

Havalimanının Türkiye için olduğu kadar, transit uluslararası yolcu trafiğini Türkiye’ye çekecek olması taşları yerinden oynattı. Tam kapasite 2020 de devreye girdiğinde yıllık 200 milyon yolcunun bırakacağı gelirden olacaklar kimlerse, onlardan ses çıkıyor zaten.. Bu konuda Frankfurt ve Amsterdam’ın oynadığı rolün büyük kısmını çekeceğini görmek için havacılık uzmanı olmaya gerek yok..

Yeni havalimanı, yeniliklerle geliyor

Yeni havalimanının büyüklüğünde birkaç havalimanı var fakat tek seferde yapımına başlanan bu büyüklükteki ilk havalimanı.

29 Ekim’de terminal ve 6 pistin ilk ikisi uçuşa açılacak. Bu yıllık 90 milyon yolcu demek. Bir diğer güzel haber Airbus 380 gibi büyük gövdeli uçakların da artık İstanbul’a uçabiliyor olması demek. Atatürk havalimanı mevcut pistlerine inemiyorlardı. Önemli bir detay; yeni havalimanında tüm ana pistlerin yanındaki yardımcı pistlerin büyüklüğü Atatürk Havalimanı’nın pistleri büyüklüğünde..

6 pistin 6 sına da bağımsız olarak iniş/kalkış yapılabilecek. Atatürk’deki havada beklemeler, pist boşalsın diye uçağın içinde takside sıkılmak artık tarih olacak.

Kontrol kulesi, İstanbul’un simgesi laleyi simgeliyor. 90 m. Yüksekliğinde ve Ferrari tasarımcıları tarafından çizilmiş.

3üncü pistin devreye girmesiyle yıllık yolcu kapasitesi 120 milyona çıkacak ve ilk faz tamamlanacak. 2 inci fazda kalan üç pist eklenecek ve 2028 de havalimanı tam kapasiteye ulaşacak..

Peki Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarına geçen yıl kaç yolcu geldi/gitti? İşte baş döndüren rakamlar; Atatürk 64, Sabiha Gökçen 31 toplamda 95 milyon yolcu.. Hemen söyleyelim Atatürk’ün kapasitesi aslında 40 milyon yolcu.

İnşaatı yapan 5 firma yap/işlet/devret modeliyle yüklendikleri bu projeyi 25 yıl işletip devredecekler. 25 yıl boyunca da devlete her yıl 22 milyar 152 milyon Euro kira ödeyecekler.

Gayrıresmi bilgi; DHMİ flight check lere başlamış, 10 güne kadar da uçuş testlerine başlayacak.

Terminal binası 1 milyon 400 bin metrekare dev büyüklüğü ile tek çatı altındaki dünyanın en büyük terminal binası.. Havalimanı açıldığında tam 100 bin kişiye istihdam kapısı olacak. Şimdilik geciken tek şey metro.. Havalimanına metro ile girmek için 2019 un beklenmesi gerekiyor.

Bagaj taşıma bantları 42 km. uzunluğu ile dünyanın en büyüğü olacak. Uçaktan inen yolcu saniye saniye bagajının nerede olduğunu izleyebilecek..

Allah nazardan korusun, bir an evvel açılsın.. Bu tarihi anlara tanıklık etme fırsatı için Limak Holding ve Nihat Özdemir’e teşekkürler, işleri rast gelsin.. Allah kazasız, belasız bu projeyi tamamlamak ve işletmek nasip etsin.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.