SON DAKİKA
Hava Durumu

Kim bu Avrupa’da yükselen aşırı sağ?

Yazının Giriş Tarihi: 18.06.2024 21:51
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.06.2024 21:51

Ay başında gerçekleşen Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine dair en çok konuşulan şey aşırı sağ partilerin yükselişe geçmesi oldu.

Merkez sağ, AP’da da çoğunluğunu korusa da bundan sadece birkaç sene önce marjinal siyasi bir grup olarak görülen aşırı sağın Avrupa siyasetinde bu denli nüfuslanması kıtada yükselişi son zamanlarda tedirginlikle gözlemlenen bu gurubun kaçınılmaz siyasi bir gerçeklik haline geldiğini gösterdi.

Hatta o kadar ki, Fransa’da Marine Le Pen’in başını çektiği aşırı sağ muhalefet partisi, Ulusal Cephe AP’de hükümet koalisyonundan daha fazla oy alınca Fransa Başkanı Emannuel Macron erken seçim ilan etti. Macron seçmeninin geri dönüşüne duyarlı olduğunu ve erken seçimlerin bir “güven gösterisi” olduğunu ifade etti.

Peki kim bu AP’deki beklenmeyen başarısı kafaları Avrupa’ya döndüren aşırı sağ ve hangi ülkelerde kimler tarafından temsil ediliyorlar?

Fransa’nın Ulusal Cephe Partisi

Fransa’nın ana muhalefet partisi Ulusal Cephe, “önce Fransa” prensibiyle hareket ediyor. Le Pen’in partisinin korumacı ekonomi politikaları ve göçmen karşıtı tutumu Macron’un Avrupa entegrasyonu ve liberal ekonomi politikalarına taban tabana zıt.

Le Pen’in ekonomi politikaları Fransa’da Macron’un Başkanlığında genişleyen özel sektörü endişelendiriyor.

Almanya için Alternatif Partisi

Almanya’da hükümetteki koalisyonu oluşturan üç partinin her biri Tino Chrupalla ve Alice Weidel’in eş başkanlığını yaptığı Almanya için Alternatif Partisinin gerisine düştü.

Parti, diğer birçok aşırı sağ popülist parti gibi göç ve Avrupa entegrasyonu karşıtı. Ayrıca, Almanya’da çok kültürlülüğün yürümediğini savunarak ülkede İslam’ı elemine etme yönünde adımlar atmak istiyor.

Almanya için Alternatif partisi aynı zamanda Euro’yu terk edip Alman Markına geri dönmek istiyor.

Hollanda’da Özgürlük Partisi

Hollanda’da 2019 seçimlerinde AP’de hiçbir koltuk Geert Weelder’s’in Özgürlük Partisi (Party for Freedom), bu seçimlerde sol ve yeşil partiden oluşan bir koalisyonun hemen ardında ikinci sıraya yerleşti.

Hollanda’da uygun fiyatlı konut sıkıntısı ve artan yaşam masrafının popülist ve göç karşıtı Özgürlük Partisinin düzen karşıtı tavrının partiyi gençler için cazip hale getirdiği söyleniyor.

Avusturya’nın Özgürlük Partisi

AP seçimlerde yükseliş gösteren bir diğer aşırı sağ Özgürlük Partisi de Avusturya’da. Bu parti de kıtadaki diğer benzerleri gibi göç karşıtı.

Aynı zamanda Avrupa’nın Ukrayna’ya desteğine karşı. Medya raporları, Parti başkanı Herbert Kickl’in Avusturya’nın tarafsızlık politikasını kullanarak fiilen Rusya sempatizanlığı yaptığını söylüyor.

Yunanistan’da Yunan Çözümü

2016 yılında kurulan Yunan Çözümü partisi 2019 seçimlerindeki oyunu ikiye katladı. Parti Başkanı Kyriakos Velopoulos, eski Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın “Make America Great Again” (Amerikayı Yeniden Harika Yap) sloganından esinlenerek “Make Europe Christian Again” (Avrupa’yı tekrar Hristiyan yap) mottosunu benimsedi.

Velopoulos Türkiye’den Yunanistan’a gelen göçü önlemek için Türkiye ve Yunanistan sınırına bir duvar inşa etmeyi önerdi.

Önümüzdeki dönemde Avrupa nereye gidiyor o zaman?

Seçimler sonrasında bu partilerin birçoğu hali hazırdaki ulusal parlamentolarının seçmeni yansıtmadığını iddia ederek merkezi hükümetlerini erken seçime çağırdılar.

Elde ettikleri kazanımlar Avrupa’nın entegrasyona ılımlı merkeziyetçi partilerini sarsmış olsa da kıtada merkez hala çoğunlukta. AP seçimleri, daha kuvvetli bir muhalefete karşı da olsa Avrupa’da 2019’dan beri süren ekonomide liberal, ABD müttefikçisi, Ukrayna destekçisi ve kısmen çok kültürlülükçü merkez siyasetinin bir dönem daha devam edeceğini gösteriyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.