SON DAKİKA
Hava Durumu

Avrupa Merkez Bankası faiz indirdi

Avrupa Merkez Bankası (ECB), Para Politikası Kurulu'nun bugün yaptığı toplantı sonucunda mevduat faiz oranını 25 baz puan indirerek %3,50'ye çekti

Haber Giriş Tarihi: 12.09.2024 15:59
Haber Güncellenme Tarihi: 12.09.2024 16:08
Kaynak: Ekometre
Avrupa Merkez Bankası faiz indirdi

Bu karar, enflasyon görünümünün ve para politikası aktarım mekanizmasının gücüne yönelik yapılan güncellenmiş değerlendirmelerin ardından alındı. Karar, para politikasındaki sıkılaştırma adımlarını kademeli olarak hafifletme çabasının bir parçası olarak değerlendirildi.

Enflasyon Beklentileri Sabit Kaldı

ECB'nin güncel projeksiyonlarına göre, manşet enflasyon oranı 2024’te %2,5, 2025’te %2,2 ve 2026’da %1,9 olarak öngörülüyor. Hizmetler sektöründeki beklenenden yüksek enflasyon nedeniyle çekirdek enflasyon tahminleri hafif yükseltilse de, uzun vadede hızlı bir düşüş bekleniyor. Çekirdek enflasyonun 2023'te %2,9'dan 2025'te %2,0'ye gerilemesi hedefleniyor.

Ekonomik Büyüme Yavaş Seyrediyor

ECB, Euro Bölgesi ekonomisinin 2024’te %0,8, 2025’te ise %1,3 oranında büyümesini bekliyor. Ancak bu büyüme tahminleri, Haziran ayındaki projeksiyonlara kıyasla hafif bir aşağı yönlü revizyon içeriyor. Özellikle zayıf iç talep ve özel tüketimdeki durgunluk, büyüme oranlarının beklenenden daha düşük gerçekleşmesine neden oluyor.

Para Politikası ve Faiz Oranları

ECB, faiz oranlarını yeterince sınırlı bir seviyede tutarak enflasyonu %2 hedefi doğrultusunda kontrol etmeye kararlı olduğunu açıkladı. Bu bağlamda, ana refinansman operasyonları faizi %3,65’e, marjinal kredi verme faizi ise %3,90’a düşürüldü. 18 Eylül 2024 itibarıyla geçerli olacak bu değişiklikler, para politikasının daha esnek ve verimli hale getirilmesi amacıyla yapılan düzenlemeler kapsamında alındı.

Varlık Alım Programları ve Pandemi Acil Durum Alım Programı

ECB, Varlık Alım Programı (APP) ve Pandemi Acil Durum Alım Programı (PEPP) çerçevesindeki portföylerini kademeli olarak azaltıyor. PEPP kapsamındaki tahvil yatırımları 2024 sonuna kadar durdurulacak. Ancak, pandemi sürecinde bozulan para politikası aktarım mekanizmasını desteklemek amacıyla PEPP esneklikle kullanılmaya devam edecek.

Kaynak: Ekometre

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.