SON DAKİKA
Hava Durumu

İş dünyası enflasyon muhasebesi için Maliye Bakanlığında

 İş dünyasında tepkilere neden olan enflasyon muhasebesiyle ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve çeşitli oda başkanları ile çok kritik toplantı gerçekleştirildi

Haber Giriş Tarihi: 29.08.2024 09:20
Haber Güncellenme Tarihi: 29.08.2024 09:36
Kaynak: Ekometre
İş dünyası enflasyon muhasebesi için Maliye Bakanlığında

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği( TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, iş dünyasının enflasyon düzeltmesine ilişkin çekincelerini dile getirmek üzere dün Maliye Bakanlığı’na gitti.

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Dr. İsmail İlhan Hatipoğlu’nun başkanlık ettiği toplantıda ağırlıklı olarak enflasyon düzeltmesine ilişkin son dönemlerde sıkça gündeme gelen eleştiriler masaya yatırıldı.

İş dünyası enflasyon düzeltmesiyle ilgili hiç gelir elde etmeyen, satış yapmayan şirketlere düzeltme sonrası vergi çıkması konusuna itiraz ediyor.

Bir diğer itiraz konusu ise yatırım yapan şirketlerin, yatırım için kullandıkları dış kaynakları enflasyon düzeltmesine tabi tuttuklarında daha yatırıma başlamadan, üretim aşamasına geçmeden vergi tahakkuk etmesi olarak öne çıkıyor.

En temel itiraz noktası ise kullanılan dış kaynak miktarının yüksek olması, başka bir ifade ile öz kaynağı zayıf olan şirketler için de vergi tahakkuk etmesi. Ayrıca duran varlıkların değerlenmesi kaynaklı vergi tahakkuku sorunu da iş dünyası temsilcileri tarafından dile getirildi.

Bütün bu itiraz noktaları ve şu ana kadar verilen beyannameler kaynaklı pratikte yaşanan sorunlar, TOBB bünyesindeki başkanlar tarafından, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Hatipoğlu ile Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar’a iletildi.

Ayrıca reel sektörün başta finansman olmak üzere ekonomide yaşadıkları diğer sorunlar da masaya yatırıldı.

Maliye bu aşamadan sonra ne yapabilir?

Enflasyon düzeltmesinin yatırımlar ve 1 fatura dahi kesmemiş şirketler yönünden esnetilmesi yönünde hazırlıklar yapıldığını duyurmuştu.

Aradan geçen sürede birçok platformda pratikte yaşanan sıkıntılar, hem Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hem Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a iletildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ulaşabilenler de sıkıntılarını doğrudan Erdoğan’a anlattılar.

Edinilen bilgilere göre yatırımlar ve gayrifaal işletmelerin kapsam dışı tutulmasına yönelik ekonomi yönetiminde bir kanaat oluştu.

Ancak bunun mevzuata işlenmesi noktasında Maliye’nin önünde iki seçenek bulunuyor. Bunlardan bir tanesi sirküler ile muhataplara duyuru yapılması.

Diğer seçenek ise enflasyon düzeltmesine ilişkin kanunun uygulanmasına yönelik tebliğde değişiklik yapılması. Zaten enflasyon düzeltmesi beyannamelerini de içerecek ikinci geçici vergi dönemine yönelik beyannamelerin verilmesi süresi önce 27 Ağustos’a ardından da 6 Eylül Cuma gününe ertelenmişti.

Kamuoyunda bu ertelemenin yapılacak esnetme düzenlemeleri için zaman kazanmak amacıyla yapıldığı yönünde bir görüş oluşmuş durumda.

Ekonomide yaşanan sorunlar da tartışıldı

Toplantıda ağırlıklı olarak enflasyon düzeltmesine ilişkin son dönemlerde sıkça gündeme gelen eleştiriler masaya yatırıldı.

Ayrıca yatırım yapan şirketlerin, yatırım için kullandıkları dış kaynakları enflasyon düzeltmesine tabi tuttuklarında daha yatırıma başlamadan, üretim aşamasına geçmeden vergi tahakkuk etmesi de ele alındı.

Bütün bu itiraz noktaları ve şu ana kadar verilen beyannameler kaynaklı pratikte yaşanan sorunlar, TOBB bünyesindeki başkanlar tarafından, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Hatipoğlu ile Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar’a iletildi.

Ayrıca reel sektörün başta finansman olmak üzere ekonomide yaşadıkları diğer sorunlar da masaya yatırıldı.

Toplantıya kimler katıldı?

Toplantıya Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı İlhan Hatipoğlu, GİB Daire Başkanı Mehmet Vasıf Ulusoy, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TÜRMOB Başkanı Emre Kartaloğlu, ASO Başkan Yardımcısı Ertuğrul Onat, ATO Başkanı Gürsel Baran, MÜSİAD Başkan Yardımcısı İbrahim Hakkı Polat, MÜSİAD Ankara Başkanı Hasan Fehmi Yılmaz, İSO Yönetim Kurulu Üyesi İrfan Özhamaratlı, Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayraktar katıldı. Bakan Yardımcısı Hatipoğlu’nun herhangi bir yorum yapmadan sadece sorunları dinlediği bildirildi.

Enflasyon muhasebesi nedir?

Enflasyon muhasebesi, özellikle yüksek enflasyonun etkisi altında olan ekonomik ortamlarda kullanılan bir muhasebe yöntemidir. Bu muhasebe tekniği, para biriminin zaman içindeki satın alma gücündeki azalmayı dikkate alarak mali verilerin enflasyondan arındırılmasını içerir.

Finansal raporlar, enflasyonun neden olduğu değer kaybını yansıtacak şekilde düzeltilir, böylece şirketin gerçek mali durumu ve performansı daha doğru bir şekilde ortaya konur.

Enflasyon muhasebesi, işletmelerin mali kararlarını daha sağlıklı bir temele oturtmalarına yardımcı olur. Bu, yatırım, finansman ve işletme stratejilerinin daha doğru bir şekilde belirlenmesine olanak tanır. Ayrıca, şirketlerin ve yatırımcıların ekonomik belirsizliklere karşı daha iyi hazırlıklı olmalarına katkıda bulunur.

Bu muhasebe yöntemi, varlıkların ve borçların nominal değerlerinin enflasyon oranına göre güncellenmesini içerir. Böylece, finansal tablolar, enflasyonun neden olduğu değer kaybını yansıtacak şekilde düzeltilir.

Bu düzeltilmiş bilgiler, yatırımcılar ve diğer paydaşlar için şirketin finansal sonuçları üzerinde enflasyonun etkisinin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olur. Enflasyon muhasebesi, özellikle hiperenflasyon dönemlerinde ekonomik gerçekleri daha doğru bir şekilde yansıtmak için önemli bir araç olarak kullanılır.

Kaynak: Ekometre

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.