SON DAKİKA
Hava Durumu

Google'ın hedefi ne?

Yazının Giriş Tarihi: 23.07.2024 11:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.07.2024 11:01

Google’ın merkezi Kaliforniya'nın Mountain View kentinde bulunuyor. Dünya genelinde 150 bine yakın çalışanı var. Google'ın 2023 yılı toplam geliri ise 307,4 milyar dolar. Bu da Google’ın tek başına Türkiye ekonomisinin yüzde 33’ü kadar gelir sağladığı anlamına geliyor.

San Fancisco’ya gitmişken bir araya geldiğimiz Google üst yönetiminden Ürün Yöneticisi Jon Prowse’ye sordum: “Google neler planlıyor, hayatımızda daha nelere hakim olacak, Silikon Vadisi’nde gündem ne?” Ayırdığı zaman ve verdiği bilgiler için öncelikle teşekkür ediyorum.

Google nerden kazanıyor?

Google en önemlisi reklamlardan kazanıyor. Google'ın ve diğer mecraların en önemli geliri reklamdan. Sadece software (yazılım) kadar hardware (donanım, ekipman) satmak. Yeni geliştirdiğimiz gözlük Google glass, Jaguar ile geliştirdiğimiz Wayme sürücüsüz otomobilleri San Francisco caddelerinde görmüşsünüzdür.

Sanal gerçeklik nerelerde?

Bütün Silikon Vadisi’nin üzerinde çalıştığı bir şey vardı Virtual Reality (VR) olarak adlandırılan sanal gerçeklik. Bu konuda çok önemli gelişmeler kaydedildi fakat şu sorunun cevabı hâlâ bulunamadığı için projeler askıda kaldı: Hayatımızda nerede nasıl kullanılacak? Bu sorunun cevabı bulunamadığı için sanal gerçeklik beklenildiği kadar ticari diye dönüştürülemedi.

Silikon Vadisi’nde gündem ne?

Şimdi Silikon Vadisi'nin gündeminde elbette Artificial Intelligence (AI) var. Yapay zeka bizim ve bütün sosyal medya platformların ajandasında. Yapay zekanın hayatımıza nasıl ve ne kadar gireceğini hangi alanlarda olacağını ise zaman gösterecek, işte o zaman yapay zekanın ticarileşmesi daha gelir getirici bir kaynak olması sağlanacak.

Google ve yapay zeka

Şimdi üzerinde çalıştığımız yapay zeka çok ileri noktalara doğru gidiyor fakat Google’ın üzerinde durduğu yapay zekayı hayatımıza adapte etmek, uyku hariç hayatımızın her anında maksimum yer almak. Yapay zekanın hayatımızı yönlendirmesini yönetmesini sağlamak.

Google’ın hayatımızda kapladığı yerin artık düşünemediklerimize ve bizi yönlendirmeye evrilmeye başladı. Aradığımız kelimelere, konuştuğumuz objelere uygun markaların reklamlarının önümüze çıkması artık olağan. Üzerinde çalıştığımız konular artık düşünmediğiniz, hatırlayamadığınız, unuttuğunuz şeyleri hatırlatmak ve sizi yönlendirmek üzerine.

‘Çoktandır sevdiğin kurabiyeyi yemek için filan pastaneye uğramadın’ ‘Epeydir arzuladığın yemeği yemek için falan restorana gitmedin, rezervasyon yapayım mı?’ Evinde yapılmasını istediğin şeyleri sana hatırlatmak ve kendisinin onu sana sormadan yapmasını sağlamak gibi bir dönem geliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.