SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Fed'in faiz kararı 12 üyenin 11'in oyu ile alınırken Fed Yönetim Kurulu üyesi Bowman, faizlerde 50 değil 25 baz puanlık bir indirim yapılması yönünde oy verdi

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2024 08:42
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2024 08:50
Kaynak: Ekometre
ABD Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Fed faizleri 50 baz puan indirme kararı aldığını duyurdu. Böylece faiz oranı 4.75-5.00% seviyesine çekilmiş oldu

ABD Merkez Bankası politika faizini 50 baz puan indirdi

Gevşeme döngüsü için ilk adım atıldı

Amerikan Merkez Bankası böylece 4 yıl aradan sonra ilk faiz indirimini gerçekleştirmiş oldu.

Bankanın bu kararı, piyasalarda beklenen gevşeme döngüsü için ilk adım oldu.

En son mart 2020'de faiz indirimi yapmıştı

Fed, son olarak Kovid-19 salgınının ekonomik etkilerine ilişkin endişelerin artması nedeniyle Mart 2020'de iki kez acil faiz indirimi kararı almıştı. Banka, enflasyonla mücadele için Mart 2022'den sonra üst üste faiz artışları yaparak faizleri 23 yılın en yüksek seviyesine çıkarmıştı.

Bu yıl için büyüme tahmini geriledi

Fed yetkilileri bu yıl için büyüme tahmini gerilerken, önümüzdeki yıllar için tahminlerde bir değişiklik olmadı; Medyan faiz tahmini ise önümüzdeki üç yıl için aşağı yönlü revize etti.

Karar metninden öne çıkanlar

Karar metninden detaylar ise şöyle;

"Son göstergeler ekonomik faaliyetin sağlam bir hızda genişlemeye devam ettiğini gösteriyor. İş kazanımları yavaşladı ve işsizlik oranı yükseldi ancak düşük kalmaya devam ediyor. Enflasyon Komite'nin %2 hedefine doğru daha fazla ilerleme kaydetti ancak bir miktar yüksek kalmaya devam ediyor.

Komite, uzun vadede %2 oranında maksimum istihdam ve enflasyona ulaşmayı hedefliyor. Komite, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde %2'ye doğru hareket ettiğine dair daha fazla güven kazandı ve istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaşma risklerinin kabaca dengeli olduğuna karar verdi. Ekonomik görünüm belirsiz ve Komite, ikili yetkisinin her iki tarafındaki risklere dikkat ediyor.

Enflasyon ve risk dengesindeki ilerleme ışığında, Komite federal fon oranı için hedef aralığını 50 baz puan düşürerek %4,75 ila %5'e düşürmeye karar verdi. Federal fon oranı için hedef aralığında ek ayarlamalar yapmayı değerlendirirken, Komite gelen verileri, gelişen görünümü ve risk dengesini dikkatlice değerlendirecektir. Komite, Hazine menkul kıymetleri ve kurum borcu ve kurum ipotek teminatlı menkul kıymetlerindeki varlıklarını azaltmaya devam edecektir. Komite, maksimum istihdamı desteklemeye ve enflasyonu %2 hedefine döndürmeye güçlü bir şekilde kararlıdır.

Para politikasının uygun duruşunu değerlendirirken Komite, gelen bilgilerin ekonomik görünüm üzerindeki etkilerini izlemeye devam edecektir. Komite, Komitenin hedeflerine ulaşmasını engelleyebilecek riskler ortaya çıkarsa para politikasının duruşunu uygun şekilde ayarlamaya hazır olacaktır. Komitenin değerlendirmeleri, işgücü piyasası koşulları, enflasyon baskıları ve enflasyon beklentileri ile finansal ve uluslararası gelişmeler hakkındaki okumalar dahil olmak üzere çok çeşitli bilgileri dikkate alacaktır."

Fed Başkanı Powell: Faiz indiirmleri daha hızlı ya da daha yavaş olabilir, gerekirse durdurmak da ihtimal dahilinde

Faiz indiriminin ardından Federal Reserve Başkanı Jerome Powell, Fed’in gelecekteki politika yoluna ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Powell, FOMC (Federal Açık Pazar Komitesi) üyelerinin fiyat istikrarını ve tam istihdamı sağlamaya odaklı kalmaya devam ettiklerini belirtti. Ekonominin güçlü kalmasını sağlamaya yönelik bağlılıklarını yineleyen Powell, enflasyonun gerilediğini fakat hala hedeflerinin üzerinde olduğunu ifade etti. İş gücü piyasasında işsizlik oranının biraz yükseldiğini, ancak halen düşük seviyelerde olduğunu vurguladı. Powell, enflasyonu hedeflenen seviyelere çekmenin birincil odakları olduğunu sözlerine ekledi.

Powell, para politikasının arz ve talep dengesinin yeniden sağlanmasına yardımcı olduğunu belirtti. Ancak, enflasyon hedeflerine daha yakın olunsa da, enflasyona yönelik yukarı yönlü risklerin azaldığını ve iş gücü piyasası için aşağı yönlü risklerin arttığını belirtti. Faizler konusunda önceden belirlenmiş bir rota izlemediklerini söyleyen Powell, ortaya koydukları projeksiyonların kesin bir karar veya plan niteliği taşımadığını ve kararlarını toplantıdan toplantıya vermeye devam edeceklerini ifade etti. Eğer ekonomi güçlü kalmaya devam eder ve enflasyon ısrarcı olursa, faiz indirim hızını azaltabileceklerinin sinyalini verdi.

Ekonomi geliştikçe para politikası hedeflerinin en iyi şekilde karşılanacak şekilde ayarlanacağını vurgulayan Powell, son toplantıdan bu yana gelen veri akışını değerlendirerek 50 baz puanlık indirimin doğru bir adım olduğuna karar verdiklerini söyledi. Faiz indirimlerinin daha hızlı, daha yavaş veya gerekirse durdurulabileceğini belirten Powell, enflasyon ve istihdam konusundaki ilerlemeleri göz önünde bulundurarak politikalarını daha uygun şekilde ayarlamanın zamanı geldiğini ifade etti.

Kaynak: Ekometre

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.